Video: Protestbarbecue voor gouvernement in Maastricht

Print

BBQ bij Provinciehuis als protest. Video: De Limburger

Brunssum / Maastricht / Itteren -

Voor het gouvernement in Maastricht vroegen omwonenden van een plasticrecyler in Brunssum aandacht voor de omstandigheden waarin ze leven. Inmiddels reikt de strijd tot in Den Haag.

Protest kennen we in alle soorten en maten. Maar zoals het deze woensdag op het plein bij het gouvernement wordt gedaan is bijna zeker een unicum. Een dertigtal mensen verzamelt zich voor een barbecue. Vanuit de kantine van het provinciehuis wordt met grote verbazing toegekeken.

Geen vliegen

Het Brunssumse actiecomité Stop de Vliegen en Overlast is in Maastricht neergestreken. De bewoners van onder meer Boschstraat en Eindstraat hebben woord gehouden. Enkele maanden geleden stelden ze: „Als we deze zomer niet thuis kunnen barbecueën, gaan we naar het gouvernement. Daar zitten geen vliegen.”

Temperatuur

Terwijl met een gasbrander de kolenbarbecue op temperatuur wordt gejaagd, praten actievoerders met onder meer gedeputeerde Robert Housmans (PVV, Handhaving). Reden is een vergunning die door de provincie werd afgegeven aan de Brunssumse plasticrecycler TpD. Hoe zeer de deputé ook probeert zijn gehoor te overtuigen, het vertrouwen is weg bij omwonenden. Die lijden al jaren onder vliegen- en stankoverlast. Inmiddels zijn ook ratten aan de lijst met ellende toegevoegd.

Lees ook:Vrees voor meer vliegen, stank en ratten rond plasticrecycler in Brunssum

Normaal gesproken wordt bij het sterven van geloof de redelijkheid ten grave gedragen. Zo niet bij de actievoerders die gesteund worden door wethouder Servie l’Espoir (Progressief AKkoord), raadslid Haico Offermans (PvdA Brunssum) en een vertegenwoordiging van de SP. Alleen de barbecue raakt (over)verhit. Het protest is als beloofd vreedzaam.

Zienswijze

De gedeputeerde legt nogmaals uit dat de nieuwe vergunning in de ogen van Gedeputeerde Staten veel meer mogelijkheden biedt om de overlast te beëindigen. Overtuigen lukt niet, getuige het feit dat zowel het comité als de gemeente een zienswijze heeft ingediend. „Laat duidelijk zijn dat we niet rusten tot het stopt. Dan staan we hier wéér”, zegt de woordvoerster van het actiecomité.

Inmiddels is de strijd van Stop de Vliegen en Overlast tot in de Tweede Kamer doorgedrongen. De PvdA-kamerleden Lilianne Ploumen en Gijs van Dijk stelden vragen over overlast in Brunssum en Stein. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) laat weten in gesprek te zijn met de sector. „Ik wil dat plastic recyclende bedrijven met een integrale aanpak komen. Overlast van ongedierte en stank bij inzamelen, opslaan en recyclen moeten worden voorkomen.”

Het is muziek in de oren van de protestgroep. Mogelijk muziek die het tergende gezoem van vliegen zal doen verstommen.

Video: Protestbarbecue voor gouvernement in Maastricht
Robert Housmans krijgt gebak met ‘vliegen’ aangeboden. Foto: Harry Heuts

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen