Biograaf Ricksen: ‘Leven van Fernando werd mensonterend’

Print
Biograaf Ricksen: ‘Leven van Fernando werd mensonterend’

Vincent de Vries (l) schreef de biografie van Fernando Ricksen. Afbeelding: ED

Schrijver Vincent de Vries groeide uit tot een vriend van de woensdag overleden Fernando Ricksen (43) na het schrijven van diens biografie.

De Vries werd vanochtend door de vrouw van Ricksen vanuit Spanje gebeld met het tragische nieuws dat haar echtgenoot om 10.30 uur plaatselijke tijd in Schotland overleden is. ,,Zijn leven was kort, maar wél mooi.”

De Vries bracht in 2013 de autobiografie Vechtlust uit over het leven van Ricksen. De oud-verdediger maakte rond die tijd in De Wereld Draait Door bekend te lijden aan de neurologische ziekte ALS. Hij sprak altijd uit de eerste te willen zijn die de spierziekte zou overleven. De Vries zag hoe het steeds slechter ging met de man die uitgroeide tot zijn vriend, tot het echt niet meer ging.

Lees ook: Fernando Ricksen overleden: de rebel die een held werd

Wanneer was je voor het laatst bij Fernando?

Vincent de Vries: ,,Tien dagen geleden. Toen dacht ik wel: wow. Zo slecht had ik hem nog niet gezien. Hij was veel afgevallen, woog misschien nog 35 kilo en had een dikke baard. Ik kon dit keer maar een paar minuten bij hem blijven. Hij was zo moe. Hij communiceert via een computer, maar na de eerste letter ‘t’ vielen zijn ogen dicht. En na de tweede, een ‘i’, weer. Hij was bezig met het woord ‘tired’. Kijk, Fernando had vaker slechte dagen en vocht zich elke keer terug, maar nu had ik wel voor het eerst het gevoel dat het onmogelijk was dat hij zich zou terugvechten.”

,,Je houdt er serieus rekening mee dat hij overlijdt, natuurlijk. Maar je bent toch geschokt. Ergens ben ik ook wel blij, al is dat niet het goede woord, maar hij heeft eindelijk rust. Op een gegeven moment wordt het mensonterend. Zijn leven was kort, maar wel mooi. Laat dat duidelijk zijn. Eigenlijk heeft het twee, drie jaar te lang geduurd. Ook voor hem. Hij zei altijd dat hij ALS wilde overleven, maar toen hij zich voor het laatst in het openbaar mengde, zei hij al dat het veel kracht kostte. Dan wordt het een mentaal ding. Je hebt op een gegeven moment niets meer om naartoe te leven. Je wordt wakker en je kúnt niks. Je ligt in bed, je kijkt tv. En de volgende dag weer hetzelfde. De drie dagen tot aan vandaag was hij nauwelijks meer wakker.”

Een vriend is gegaan.

,,Ja, ik durf hem wel vriend te noemen. We hebben samen veel meegemaakt, althans, ik zat op de bagagedrager. Mooie dingen, maar ook heel slechte. Dokters en ziekenhuizen. Het is je vriend, dus dat is heel erg. Op den duur kon hij niks meer en was communiceren nog het enige. Zelfs het schakelen van de tv, wat hij met zijn ogen deed, ging niet meer.”

Heb je zijn vrouw Veronika gesproken?

,,Zij belde me vanmorgen op met het nieuws. Zij wilde morgen naar Fernando gaan, ze is nog in Spanje. Dat is heel triest en verschrikkelijk voor haar. Ik ga snel naar Schotland en dan wil ik haar ondersteunen, meehelpen om de crematie voor te bereiden. En ik ben natuurlijk benieuwd naar Rangers – Feyenoord.”

Biograaf Ricksen: ‘Leven van Fernando werd mensonterend’
Fernando Ricksen als gevierde held bij Glasgow. Foto: Reuters

Hoe wil Fernando herinnerd worden, denk je?

,,In Nederland staat hij niet echt bekend als de voetballer Fernando Ricksen. Ik denk dat negen van de tien mensen hem kent als de ALS-patiënt. In Schotland beginnen ze gelijk over hem als voetballer. Zo wil hij herinnerd worden. Hij is heel goed geweest, hè? Oranje gehaald, twaalf interlands gespeeld, nooit verloren. Aanvoerder geweest van Rangers, de treble gewonnen en speler van het jaar geworden. Hij was geen Romario of Dennis Bergkamp, maar hij was wél goed. Een vechter, zoals hij ook ALS bestreed als een vechter.”

Anderzijds is hij ook een boegbeeld voor de strijd tegen de ziekte geworden.

,,Zeker, hij heeft ALS op de kaart gezet. Toen bij De Wereld Draait Door. Ook ik moest destijds opzoeken wat ALS precies inhield toen Fernando me vertelde dat hij eraan leed. Ik had er al eens iets over in een bushokje zien hangen, maar het was allemaal wat ver van je bed. Fernando heeft het op de kaart gezet, er zijn miljoenen opgehaald voor onderzoek. Alleen is er nog steeds geen medicijn. De diagnose ALS is een doodvonnis. En het erge is: mentaal krijg je alles mee. Hij wist nog altijd alles over bepaalde wedstrijden. Ook in een later stadium. Alles zat goed in zijn hoofd.”