Nederlander (54) onder doden crash raceboot voor kust Venetië

Print
Nederlander (54) onder doden crash raceboot voor kust Venetië

Afbeelding: AD/Brandweerfoto

Een recordpoging met een raceboot voor de kust van Venetië is drie mensen fataal geworden. Onder de slachtoffers is een Nederlander, zo melden de Italiaanse zender RAI en de Britse omroep BBC. Een vierde inzittende raakte gewond.

.

De drie doden zijn de bekende Italiaanse powerboat-ontwerper en -racer Fabio Buzzi (75), ontwerper, ingenieur en racer Luca Nicolini (57) en de Nederlandse raceboottechnicus Eric Hoorn (54). Dat melden vrienden op Facebook en ook de racebootsite powerboatracingworld.com bevestigt de identiteit van de slachtoffers.

Drie doden

De drie mannen probeerden dinsdag met de Italiaanse powerboatracer Mario Invernizzi het snelheidsrecord te verbreken van Monte Carlo naar Venetië. Omstreeks 21 uur knalde hun raceboot, vlak voor de finish, met een snelheid van zo’n 140 kilometer per uur tegen een golfbreker in de buurt van de haven van Venetië.

De lichamen van de drie doden werden uit de cockpit gehaald, die in het water lag. Mario Invernizzi, die door de kracht van de klap uit de boot was geslingerd, werd zwaargewond uit het water gevist en overgebracht naar een ziekenhuis.

Wereldsnelheidsrecord

Buzzi vestigde vorig jaar met een dieselboot op het Comomeer een wereldsnelheidsrecord van 277.515 kilometer per uur. Luca Nicolini streed op het hoogste niveau in de sport en maakte deel uit van het team van Qatar. Eric Hoorn werkte met Buzzi samen in eerdere recordpogingen, waaronder het succesvolle snelheidsrecord 2016 van Monte Carlo naar Venetië. De Nederlander woont in Zwitserland, zo verklaarde zijn broer tegenover de NOS.

Aanvankelijk werd gemeld dat beide andere slachtoffers buiten Buzzi en Nicolini Britten waren. De boot was maandagmorgen vanuit Monaco weggevaren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen