Verdachte aangehouden voor moord op advocaat Derk Wiersum

Print
Verdachte aangehouden voor moord op advocaat Derk Wiersum

De advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, is woensdag 18 september in Amsterdam in koelen bloede op straat doodgeschoten. Hij is 44 jaar geworden en laat twee jonge kinderen achter. Afbeelding: Parool/LinkedIn

De politie heeft dinsdagavond een verdachte aangehouden voor de moord op advocaat Derk Wiersum. Dat meldt de Amsterdamse politie.

De aanhouding vond plaats in een woning. Direct na de aanhouding is er, onder leiding van een rechter-commissaris, een doorzoeking geweest in deze woning.

De verdachte is naar een cellencomplex gebracht en hij is in opdracht van een officier van justitie in de volledige beperkingen geplaatst.

Tips

De Amsterdamse politie kreeg verschillende tips over de moord op strafpleiter en rechter Derk Wiersum (44). De jurist werd woensdag 18 september geliquideerd in de straat in Amsterdam waar hij woont. Hij laat twee jonge kinderen achter.

Lees ook: Limburgse advocatuur geschokt na moord op vakbroeder: ‘Half uur zodanig van slag dat ik niet aan mijn werk kon beginnen’

Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. De politie maakte grootschalig jacht op de dader en vroeg getuigen zich te melden en informatie te delen.

Nabil B., wiens advocaat het slachtoffer was, werd vorig jaar maart gepresenteerd door justitie als belangrijke kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, met Ridouan Taghi en Said Razzouki (de meest gezochte criminelen van Nederland) als kopstukken van een gevreesde moordbende.

Lees ook: Als advocaten deze zaak van kroongetuige nu niet meer durven te doen, zijn we verloren’

Onschuldige broer

Utrechter Nabil B. (32) was betrokken bij meerdere liquidaties en kent de organisatie van binnenuit. Omdat hij zelf klem kwam te zitten in het criminele milieu, besloot hij over te lopen naar justitie. Een week nadat hij als kroongetuige werd gepresenteerd, werd zijn volstrekt onschuldige broer als vergelding vermoord in Amsterdam-Noord.

Direct daarna werden zijn andere familieleden in allerijl in safehouses ondergebracht. Zij worden nog steeds intensief beschermd.