Dans

Cultuurminister Van Engelshoven reikt Gouden Zwaan uit in Maastricht tijdens Dansdagen

Print
Cultuurminister Van Engelshoven reikt Gouden Zwaan uit in Maastricht tijdens Dansdagen

Igone de Jongh is tijdens de Nederlandse Dansdagen als Julia te zien in de uitvoering van Romeo en Julia door het Nationaal Ballet. Afbeelding: Angela Sterling

Maastricht / Itteren -

Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reikt dit jaar tijdens de Nederlandse Dansdagen de prestigieuze prijs de Gouden Zwaan uit op 4 oktober.

Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op 4 oktober in Theater aan het Vrijthof worden traditiegetrouw de belangrijkste dansprijzen van ons land uitgereikt. Daaronder bevinden zich de prestigieuze Zwanen, de ‘Oscars van de Nederlandse dans’.

Dit jaar krijgt het gala een extra feestelijk tintje, want er wordt ook weer een Gouden Zwaan uitgereikt aan een choreograaf die met zijn of haar werk een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse dans.

De 22ste editie van het festival de Nederlandse Dansdagen start dinsdag 1 oktober in Maastricht. Zes dagen lang is de top van de Nederlandse danswereld in Maastricht om de dans met het publiek te vieren.

Igone

De bekende ballerina Igone de Jongh (39) zal voor ze afscheid neemt van het vak, nog eenmaal te zien in Maastricht. En wel tijdens de ‘Meesterwerken’ op 5 oktober. Het moment waarop topgezelschappen Scapino Ballet Rotterdam, Het Nationale Ballet, Introdans en Another Kind of Blue op één podium samenkomen.

Deze eerste editie van Meesterwerken toont de parels uit de Nederlandse dans. Zo is er een duet uit Romeo en Julia, vertolkt door Het Nationale Ballet, in de beroemde choreografie van Rudi van Dantzig. Igone de Jongh, al 24 jaar verbonden aan het gezelschap en eerste solist van Het Nationale Ballet, neemt op 31 oktober in Amsterdam afscheid van het gezelschap met de vrouwelijke titelrol in Romeo en Julia. De Jongh begon haar carrière in Amsterdam in 1996. Ze bracht het in 2003 tot de eervolle positie van eerste solist. Sindsdien heeft ze vrijwel alle hoofdrollen gedanst in het klassiek ballet.

nederlandsedansdagen.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen