Belgische F-16 neergestort in Frankrijk, piloten gebruikten schietstoel

Print
Belgische F-16 neergestort in Frankrijk, piloten gebruikten schietstoel

Archiefbeeld ter illustratie. Afbeelding: Stephan Tellier

In de buurt van Pluvigner, in het westen van Frankrijk, is donderdagmiddag een Belgische F-16 neergestort. Dat meldt de krant Ouest-France.

Het ging om een tweezitter. De twee piloten maakten gebruik van hun schietstoel en zijn ongedeerd, zo bevestigt Defensie.

Een van de twee piloten is al door de hulpdiensten nagekeken. De tweede piloot is na het gebruiken van de schietstoel met zijn parachute in een hoogspanningskabel beland. De hulpdiensten hebben hem even na één uur uit zijn benarde situatie kunnen redden. Hij is lichtgewond en wordt verzorgd in ziekenhuis.

Trainingsvlucht

Defensie meldt aan dat het om een trainingsvlucht ging van twee zeer ervaren piloten. Het toestel was opgestegen in Florennes en was op weg naar de marineluchtmachtbasis Lann-Bihoué in Bretagne. Een onderzoeksteam van het Air Safety Directorate (ASD) van Defensie zal samenwerken met de Franse autoriteiten om de oorzaak van het ongeval te achterhalen.

Een getuige vertelde aan de Franse krant Le Telegramme dat het vliegtuig zijn huis nog heeft geraakt toen het neerstortte. ,,Mijn vrouw was binnen en hoorde een enorme explosie, gevolgd door een tweede. Ze is meteen naar de tuin gelopen en zag het brandende vliegtuig”, aldus Patrick Kauffer. ,,De vleugel van het vliegtuig heeft een deel van ons dak vernield. De bomen in onze tuin stonden in brand.” De buurtbewoners zijn inmiddels allemaal geëvacueerd.