Sunweb denkt aan schadeclaim tegen Preidler

Print
Sunweb denkt aan schadeclaim tegen Preidler

Afbeelding: AFP

Sunweb denkt eraan stappen te nemen tegen Georg Preidler. De Oostenrijker heeft volgens het OM in Innsbruck op regelmatige basis bloeddoping en groeihormonen gebruikt, óók in de tijd dat hij bij Sunweb reed en in 2017 met Tom Dumoulin de Giro won.

In een reactie laat de ploeg weten dat ze pas inhoudelijk kunnen reageren wanneer officiële informatie bekend is gemaakt. ,,Als de eerste berichten waar blijken te zijn, zullen we schade gaan verhalen, ondanks dat hij niet meer bij ons onder contract staat. Dit vergrijp zou honderd procent ingaan tegen afspraken dat wij met onze renners maken. Hiervoor zullen we ook contact opnemen met zijn laatste ploeg, Groupama-FDJ, om te onderzoeken of we daar gezamenlijk in kunnen optrekken. We beschouwen ook hen als slachtoffer in deze situatie.”

Sunweb kon na het seizoen, waarin hij als knecht Dumoulin bijstond bij diens Giro-zege, niet op contractverlenging rekenen. Het team laat nu nogmaals weten dat de beschikbare data uit het biologisch paspoort niet de aanleiding waren om zijn contract niet te verlengen. ,,Het had te maken met twijfel of hij nog steeds goed zou passen bij onze ploeg en onze visie, of we op hem konden rekenen en konden vertrouwen op samen gemaakte afspraken.”

Lees ook: Dumoulin komt met statement over dopingzaak oud-ploegmaat Preidler

De ploeg van Iwan Spekenbrink heeft zich altijd gepresenteerd als ploeg met een zero-tolerance-beleid met een verregaand antidopingbeleid. De bekentenis van Preidler kwam dan ook hard aan. Nadat zijn naam was opgedoken bij het omvangrijke dopingschandaal in Oostenrijk (Operation Aderlass) verklaarde hij aanvankelijk nog pas doping te zijn gaan gebruiken na zijn periode bij Sunweb, maar dat ligt volgens het OM toch anders. De Oostenrijker, die van 2013 tot en met 2017 voor Sunweb reed, is door de UCI al voor vier jaar geschorst.

,,De actualiteit toont nogmaals aan hoe belangrijk en relevant anti-doping is in onze sport”, laat Sunweb in een reactie weten. ,,Dat je uiteindelijk niet de aard van mensen kunt veranderen maar dat je door middel van effectieve opsporingsmechanismen gedragen wel ten goede kunt beïnvloeden. We hebben altijd gepleit voor nog meer onafhankelijke controles, waardoor de kans op detectie vergroot wordt en waardoor mensen op z’n minst geneigd zijn dit soort schadelijke misstappen minder snel te maken. Het bewijst hoe waardevol het is dat onze partner Sunweb bereid is om sinds 2018 te investeren in meer onafhankelijke dopingcontroles (via Dopingautoriteit). Hierdoor komt meer data beschikbaar en wordt de pakkans, en dus het risico voor renners, groter.”