Archeologie aan en rond hoogste VIA Belgica plateau in Landgraaf

Print
Archeologie aan en rond hoogste VIA Belgica plateau in Landgraaf

Op het hoge plateau van de Lichtenberg-Nieuwenhagen. Afbeelding: Frank Jeurissen/Stichting Linea Recta

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Tijdens de Nationale Archeologiedagen, van 11 tot en met 13 oktober, is stichting Linea Recta Landgraaf present op het hoogste VIA Belgica plateau in Landgraaf.

Op de vrijdagmorgen is een archeologische/historische excursie-wandeling met enkele groepen van basisschool ‘Op Gen Hei’. Tijdens deze tocht, die over en langs de rand van het hoge plateau van de Lichtenberg-Nieuwenhagen voert, wordt met de jeugd op enkele locaties stil gestaan om over de aanwezige archeologische en historische geschiedenis van deze plek te vertellen.

Voorafgaande aan deze excursie-wandeling is een gastles en een bezoek aan het Thermen Museum in Heerlen. Op deze manier kan door de samenwerking tussen stichting Linea Recta Landgraaf en enkele enthousiaste leerkrachten op passende wijze de jeugdige basisonderwijs leerlingen vroegtijdig kennis laten maken van de vroege geschiedenis van hun eigen woonomgeving.

Zaterdag 12 oktober is de stichting Linea Recta Landgraaf te gast bij de Heemkunde Vereniging Landgraaf, tijdens hun open huis. Deze is van 12.00 tot 16.00 uur An de Voeëgelsjtang in Landgraaf. Hier is iedereen welkom en is er ruimschoots de gelegenheid voor het bezichtigen van de diverse gevonden en opgegraven artefacten in Landgraaf uit diverse perioden. Mensen van Heemkunde Vereniging Landgraaf vertellen over het belang van het archiveren van lokaal cultureel historisch erfgoed.

Zondag 13 oktober is de plateau-wandeling Lichtenberg-Nieuwenhagen. Dit om belangstellenden kennis te laten maken met een klein gebied van hoge landschappelijke en cultuurhistorische waarde in eigen omgeving. Vanaf 11.30 uur: verzamelen bij het Grand Café (van Verpleeghuis ‘De Dormig’, Op de Heugden 100). Vertrek: 12.00 uur (vanaf het op deze locatie gelegen hoogste VIA Belgica punt).

Duur van de wandeling ongeveer twee uur. Ook geschikt voor scootmobiel gebruikers.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen