Rutte: kijken naar extra geld leraren in 2020

Print
Rutte: kijken naar extra geld leraren in 2020

Afbeelding: ANP

Premier Mark Rutte wil kijken of er voor volgend jaar al eenmalig extra geld beschikbaar is om het lerarentekort tegen te gaan. Hij wil dan wel dat in de sector eerst een nieuwe cao wordt gesloten.

Het kabinet is bereid „de komende weken” te kijken of er geld beschikbaar is voor het „oplossen van urgente knelpunten met betrekking tot het lerarentekort”. Hij stemde in met de linkse oppositie, die vroeg om meer salaris om het vak aantrekkelijker te maken. Het lerarentekort is een van de belangrijkste onderwerpen in het debat over de Prinsjesdagplannen van het kabinet.

Logisch

Rutte wil nog kijken wat het bedrag zou kunnen zijn. Hij roept schoolbestuurders en vakbonden wel op eerst tot een cao te komen met het geld dat daarvoor beschikbaar is. „Als het lerarentekort voor iedereen deze hoge urgentie heeft, dan is het ook logisch dat nu het geld voor deze sector niet op de plank blijft liggen”, aldus de premier.

De oppositie toonde zich tevreden. PvdA’er Lodewijk Asscher sprak van een „belangrijke doorbraak”. Volgens hem is ruim een half miljard euro nodig. Hij wees er wel op dat er niet incidenteel, maar structureel geld nodig is om de lonen te verhogen in het basisonderwijs. Rutte zei later dat „er niet veel licht zit” tussen zijn woorden en die van Asscher.

Druk

Ook Jesse Klaver (GroenLinks) vindt het „mooi” dat het kabinet met extra geld wil komen. Maar hij verzet zich tegen de koppeling met de cao. „Dat werkt verpestend voor de sector.” De premier wilde niet toegeven aan de eis van de leider van GroenLinks. „Ik hou eraan vast”. Hij wil zo druk houden op de sector.

Onderwijsbond AOb is boos over de uitspraak van Rutte dat het basisonderwijs eerst maar eens een cao moet sluiten voor er misschien eenmalig geld naartoe gaat. „Je laat de koning verdorie uitspreken dat het lerarentekort een nijpend probleem is, en vervolgens gooi je dat probleem over de schutting naar de werkgevers en werknemers. Dat is pure chantage. En een doorzichtige truc om vage beloftes te doen, zonder structureel ook maar één euro uit te geven om het lerarentekort te bestrijden”, zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen