Postume erepenning in Meerssen voor hulp aan onderduikers

Print
Postume erepenning in Meerssen voor hulp aan onderduikers

De Joodse begraafplaats in Meerssen, waar Albert en Eva Zeligman begraven zijn. Afbeelding: DutchJewry

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle -

Joseph en Anna Mommers hebben zaterdag postuum de Marsna Erepenning van Verdienste der gemeente Meerssen ontvangen.

Het echtpaar Mommers liet tijdens de Tweede Wereldoorlog 19 maanden lang het joodse echtpaar Albert en Eva Zeligman onderduiken op zolder van hun bakkerij. Het echtpaar Zeligman overleefde zo de oorlog. Michel Mommers nam de Erepenning namens zijn overleden ouders in ontvangst uit handen van burgemeester Mirjam Clermonts.

Zoals zoveel joden moesten Eva en Albert Zeligman zich op 25 augustus 1942 op het station van Meerssen voor deportatie melden. Eva deed net alsof ze erg ziek was en niet kon reizen. De nazi’s geloofden haar en stuurden haar samen met haar man terug naar huis. Maar de dreiging van deportatie bleef.

Vanaf februari 1943 tot het oorlogseinde verborg het bakkersgezin Mommers hen. Slager Albert Zeligman en zijn vrouw waren de laatsten die op het Joodse kerkhof in Meerssen zijn begraven. Dat was in 1955.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen