Zuyderland neemt in Geleen en Heerlen estafettestokje voor betere cao over

Print
Zuyderland neemt in Geleen en Heerlen estafettestokje voor betere cao over

Zuyderland in Geleen. Afbeelding: Peter Schols

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Heerlen / Hoensbroek -

Medewerkers van Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen en Sittard-Geleen en van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten pakken het stokje over in de estafetteactie voor een betere cao. Zij draaien donderdag 26 september 24 uur lang zondagsdiensten.

In Heerlen en Geleen doen zes afdelingen hieraan mee: operatiekamers, radiologie, laboratorium, chirurgische dagverpleging, nuchtere opname afdeling en centrale sterilisatie afdeling. Bij Zuyderland werken 9400 mensen en bij Nij Smellinghe 1500. Eerder deze week sloten ziekenhuismedewerkers in het Ommelanderziekenhuis Groningen de deuren voor niet-spoedeisende zaken. Na volgende week gaan de acties in weer andere ziekenhuizen verder.

Operaties

De zondagsdienst betekent dat vrijwel alle geplande operaties op donderdag 26 september worden verplaatst, stelt een woordvoerder van Zuyderland. „De betreffende patiënten zijn hierover persoonlijk geïnformeerd. Alle noodzakelijke zorg, zoals de spoed- en oncologische zorg, gaat altijd door.”

Bericht

Momenteel inventariseert Zuyderland welk effect de zondagsdienst op deze zes afdelingen heeft voor geplande afspraken van donderdag op bijvoorbeeld de poliklinieken, aldus de woordvoerder. „Patiënten van wie de afspraak niet kan doorgaan, ontvangen hierover persoonlijk bericht en zo snel mogelijk een nieuwe afspraak. Als patiënten geen bericht ontvangen, gaat hun afspraak donderdag gewoon door. Duidelijk is wel dat alle (externe) bloedpriklocaties op donderdag 26 september gesloten zijn. Uitgangspunt is dat de veiligheid van patiënten en medewerkers gewaarborgd is.”

Toeslag

De bonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV willen voor ziekenhuismedewerkers een salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag voor medewerkers die op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen