Berlijners onder indruk van tijdelijk theater Neptunus (Kessel)

Print
Berlijners onder indruk van tijdelijk theater Neptunus (Kessel)

Afbeelding: © Ute Langkafel

Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik -

Neptunus uit Kessel heeft in Berlijn in vier weken tijd een theater neergezet. Dit vervangt tijdelijk het Maxim Gorki Theater, dat de komende twintig maanden een enorme renovatie ondergaat.

Het Maxim Gorki Theater is het oudste theater van Berlijn. Het opende in 1827 de deuren. Het is toe aan een grondige renovatie. Om voorstellingen toch te kunnen laten doorgaan, kreeg Neptunus de opdracht een tijdelijk theater neer te zetten. In vier weken tijd werd de klus geklaard en stond De Container, zoals de constructie genoemd wordt. Twee theaterseizoenen lang genieten bezoekers hier van toneelstukken van het hoogste niveau.

Flexibel Het tijdelijke theater is opgebouwd met de zogenoemde Flexolution-techniek van Neptunus. Dit is een modulair en demontabel systeem dat veel flexibiliteit geeft. Daardoor had de architect veel vrijheid in het ontwerp en konden de wensen van het Maxim Gorki Theater verwerkt worden, aldus Neptunus. De constructie heeft een oppervlakte van meer dan 500 vierkante meter, is negen meter hoog en biedt plaats aan 199 toeschouwers. Het podium is net zo groot als het podium in het Maxim Gorki Theater.

Sporthal of supermarkt Thomas Kirsten, technisch directeur van het Gorki Theater, is blij met de Limburgse oplossing. “De bezoekers zijn onder indruk van de simplistische en moderne esthetiek van het theater. De mobiele tribune en bühne kunnen we naar wens in grootte aanpassen. De Container is voor ons niet zomaar een tussentijdse oplossing. Het is een model voor toekomstige, tijdelijke theaters; het is flexibel en heeft vele ombouwmogelijkheden voor hergebruik.” Over anderhalf demonteert Neptunus De Container. Daarna zou het zomaar eens een tijdelijke supermarkt of sporthal kunnen worden.

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg