Pensioenkortingen

Minister Koolmees zal pensioenkortingen op de valreep niet laten doorgaan

Print
Minister Koolmees zal pensioenkortingen op de valreep niet laten doorgaan

Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Afbeelding: ANP

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees beloofde zijn ‘uiterste best te doen’ om de pensioenkortingen te voorkomen.

Volgens de pensioenregels is een flinke renteverhoging vóór 31 december de enige manier om kortingen te voorkomen. De kans daarop is nagenoeg nul. Maar er zijn meer mogelijkheden om een verlaging van de pensioenen te voorkomen.

Politieke partijen, vakbonden, werkgevers en pensioenfondsen roepen de minister al weken op het noodlot af te wenden. Een list zit wellicht in het pensioenakkoord dat in juni werd afgesloten tussen politiek, werkgevers en werknemers. In dat akkoord wordt een nieuw pensioenstelsel voorgesteld, met als fundamentele verandering dat de hoogte van het pensioen niet langer wordt gegarandeerd. Juist die garantie zorgt er in het huidige stelsel voor dat er heel veel geld achter de hand moet worden gehouden. Zonder garantie ziet de nabije toekomst er voor pensionado’s een stuk zonniger uit.

Het nieuwe pensioenstelsel kan snel worden ingevoerd, menen de pensioenfondsen. 31 december zou dan een dag worden als alle andere in plaats van ‘bijltjesdag’.

Als afstel niet direct lukt, kan er ook nog worden aangestuurd op uitstel. GroenLinks kwam vorig jaar al met een voorstel om de termijn twee jaar op te rekken. Ook de werkgevers hebben inmiddels opgeroepen om de kortingen zeker twee jaar uit te stellen.

De kritiek op deze oplossing is dat het probleem zo verschoven wordt en de rekening voor de jongeren alleen maar hoger dreigt te worden.

De wet biedt Koolmees de mogelijkheid om kortingen uit te stellen als sprake is van uitzonderlijke economische omstandigheden. Het huidige (rente)beleid van de Europese Centrale Bank kan als zo’n omstandigheid worden gezien.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen