Honderd marathons in honderd dagen: Adrian uit Grubbenvorst gaat de uitdaging aan

Print
Honderd marathons in honderd dagen: Adrian uit Grubbenvorst gaat de uitdaging aan

Adrian Kostera verkent de grenzen van het mogelijke. Afbeelding: Elzbieta Kostera - Beja Art Photography

Grubbenvorst -

Honderd marathons lopen in evenzoveel dagen. Begin oktober begint ultrasporter Adrian Kostera uit Grubbenvorst aan deze ultieme sportieve uitdaging. Gekkenwerk?

Op 9 september 2016 nam de uit Polen afkomstige Kostera (33) een besluit dat zijn leven ingrijpend veranderde: hij stopte met roken. Hij wilde daaropvolgend iets ‘groots’en ‘buitengewoons’ presteren. Wat dat moest zijn? In het Guiness Book of Records vond hij inspiratie. Een Amerikaan bleek ooit 50 Iron Mans te hebben volbracht in 50 dagen, oftewel vijftig keer 3,86 km zwemmen, 180,2 km wielrennen en 42,195 km (marathonafstand) hardlopen. ‘Okay, dan doe ik er 100’, nam Kostera zich plechtig voor. Hij trok een paar schoenen aan -hardloopkleding had hij niet- en begon met hardlopen. Doel: binnen een jaar een marathon lopen. Een doel dat werd bereikt bij de marathon van Etten-Leur in oktober 2017. Het bleek slechts een opmaat te zijn naar meer. „Ik maakte een plan voor mijn eerste jaar als duursporter en trainde iedere dag. Het volgende doel was een Iron Man volbrengen. Probleempje: ik kon niet zwemmen…” Toch slaagde Kostera in 2018 in zijn opzet tijdens de Iron Man in Maastricht. „Ik was na afloop niet eens moe.”

Extremer

De sportieve uitdagingen werden extremer. Tijdens een 100 kilometer hardloopwedstrijd bij het NK in Winschoten dat jaar, bereikte hij de top in zijn leeftijdscategorie. Een rondje van 480 kilometer op de fiets van Venlo naar West-Kapelle en terug? Check. Vijf marathons achter elkaar, oftewel meer dan 210 kilometer hardlopen? Kostera deed het in Deventer. Bij het WK Double Ultra Triathlon (7,6km zwemmen, 360km fietsen, 84,4km hardlopen) eind augustus eindigde hij als vierde overall en als tweede in zijn leeftijdscategorie. In oktober start zijn grootste project dusver. 100 marathons in 100 dagen. Er staan zes officiële wedstrijden op het programma. De overige marathons loopt hij elke dag in zijn gemeente, ná zijn werk als teamleider bij een boomkwekerij. De vraag ‘waarom?’ dringt zich al snel op. „Ik had een zwak karakter. Door te sporten heb ik mijn lichaam en geest gestaald. Ik wil mensen inspireren en motiveren om te stoppen met roken. Feitelijk heb ik de ene verslaving ingeruild voor een andere. Of mensen me voor gek verslijten? Iedereen mag denken wat hij of zij wil. Ik hoef me niet te verantwoorden. En ik zoek weliswaar grenzen op, maar overschrijd ze niet. Dat kan ik me niet permitteren, met een baan.”

Guiness Book of Records

Voor wie mocht twijfelen aan zijn prestaties: een sporthorloge houdt alle te lopen marathons bij, hardloopvrienden begeleiden hem tijdens zijn poging. Een peulenschil vergeleken bij zijn ultieme doel: 100 Iron Mans in 100 dagen, te realiseren in 2023. Een doel waar minutieus naar toe wordt gewerkt. Te beginnen met deelname aan de Quintuple Ultra Triathlon (vijf triathlons) in juli 2020 in Zwitserland. Als dat lukt binnen 71 uur, mag hij zich wereldrecordhouder noemen. Voor dit project zoekt Kostera nog sponsors. „Het inschrijfgeld bedraagt 1500 euro en ik moet een verblijf van een week voor mij en mijn begeleidingsteam zien te bekostigen. Lukt dat niet, dan werk ik die vijf triathlons in Nederland af, op eigen houtje. In Horst 19 kilometer zwemmen, een rondje rond Nederland fietsen over 900 kilometer en 211 kilometer hardlopen van Venlo naar Scheveningen. Mentaal kan ik het aan, of het fysiek lukt is ook voor mij een vraag. Uiteindelijk wil ik dat mijn naam wordt bijgeschreven in het Guiness Book of Records. In een vet lettertype”, zo besluit Kostera.

Wie Adrian Kostera wil volgen of sponsoren, kan daarvoor terecht op zijn website www.triultrafun.eu

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen