Marc Dutroux doet opnieuw poging om vervroegd vrij te komen

Print
Marc Dutroux doet opnieuw poging om vervroegd vrij te komen

Dutroux tijdens een rechtszaak in 2004. Afbeelding: EPA

Marc Dutroux (62) probeert opnieuw vervroegd vrij te komen. Op 17 oktober buigt de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel zich over de vraag.

Dutroux zit in de gevangenis van Nijvel een straf van 23 jaar uit. Op 22 juni 2004 werd Dutroux veroordeeld tot levenslang voor ontvoering, gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel.

Handlanger

Op 15 augustus 1996 werd de zes dagen tevoren ontvoerde Laetitia Delhez in zijn huis ontdekt, samen met Sabine Dardenne, die er al bijna drie maanden zat. Al snel bleek dat Dutroux ook verantwoordelijk was voor de ontvoering van Julie Lejeune, Mélissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks, en voor de dood van zijn handlanger Bernard Weinstein. Zij werden allen dood teruggevonden.

Deskundigen

In de praktijk komt levenslange opsluiting in België neer op dertig jaar. In dit geval moet een veroordeelde twee derde van zijn straf uitgezeten hebben om in aanmerking te komen voor vervroegde vrijlating en voldoen aan allerlei voorwaarden.

In september vorig jaar kondigde Dutroux aan dat hij de strafuitvoeringsrechtbank zou vragen om een college deskundigen aan te stellen. Die experts moeten nagaan of er gevaar op recidive bestaat.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen