Diploma veel medewerkers kinderopvang waardeloos

Print
Diploma veel medewerkers kinderopvang waardeloos

Afbeelding: ANP XTRA

Honderden pedagogisch medewerkers kunnen niet direct aan de slag door de nieuwe cao kinderopvang. Sinds vorig jaar is de lijst met diploma’s die toegang geven tot een baan in de branche sterk ingekort.

Dat meldt Reporter Radio. Vooral voor pedagogisch medewerkers met een verouderd diploma die terug willen keren in de sector, wordt de toegang moeilijk gemaakt. Ondertussen heeft de sector te maken met een groot tekort aan arbeidskrachten.

Het tekort in de kinderopvang is nu 3000 medewerkers, blijkt uit onderzoek van Prismant. Volgens datzelfde onderzoek gaat het tekort de komende jaren oplopen. In het meest positieve scenario gaat het om een kleine verdubbeling (naar 5300 medewerkers) van het tekort in de komende drie jaar. Het meest negatieve scenario is dat er in 2022 een tekort is van 8900 medewerkers.

Aan de andere kant wordt herintreders toegang tot de kinderopvang moeilijk gemaakt. Iemand die bijvoorbeeld een paar jaar in het basisonderwijs heeft gewerkt en de overstap wil maken naar de kinderopvang, moet een zogeheten gelijkstelling aanvragen als het diploma niet in de cao is opgenomen.