UWC Maastricht viert jubileum met vrijwilligerswerk

Print
UWC Maastricht viert jubileum met vrijwilligerswerk

Leerlingen van UWV verrichten vrijwilligerswerk. Afbeelding: Eigen foto

Maastricht / Itteren -

United World College Maastricht bestaat tien jaar. Dat vierde de internationale school met een cadeau aan de stad: een ochtend vrijwilligerswerk op verschillende locaties in en rondom Maastricht.

Vrijwilligerswerk en maatschappelijke projecten zijn een essentieel onderdeel van het onderwijsprogramma van de leerlingen van UWC Maastricht. Jaarlijks besteden ze meer dan 40.000 uur aan community service, bij meer dan 100 organisaties in Zuid-Limburg.

“In het begin was dat wel anders”, zegt Lodewijk van Oord, Head of College van UWC Maastricht. “Toen wij tien jaar geleden begonnen deden onze leerlingen ook al regelmatig vrijwilligerswerk. Al snel werd duidelijk dat er veel meer werk in Maastricht en omgeving te doen is. Om in die behoefte te voorzien hebben we onze programma’s snel uitgebreid.” En dat is niet het enige dat de afgelopen tien jaar is veranderd. “Waar we begonnen met zo’n 450 leerlingen, zitten we nu op meer dan het dubbele! En ook het aantal studiebeurzen dat we kunnen toekennen is enorm gegroeid. Deze zijn beschikbaar voor getalenteerde jongeren uit de hele wereld die het schoolgeld zelf niet kunnen betalen. Terwijl het belangrijk is dat we ook juist die leerlingen ontvangen. Rijk, arm, gelovig of niet, uit Azië, Afrika of uit Amby… onze leerlingenpopulatie vormt een goede mix en is hiermee eigenlijk een afspiegeling van de wereld.”

En dat is een van de belangrijkste pijlers waar UWC Maastricht op rust. Door leerlingen met verschillende achtergronden samen te laten leren en leven, brengen ze meer begrip op voor elkaar en voor de problemen van de huidige tijd. Thema’s als klimaatverandering, conflicten en toenemende ongelijkheid staan dan ook regelmatig op de agenda, zowel binnen als buiten het klaslokaal. “Wij zien dat als de maatschappelijke opdracht van een school. Wij zijn er niet alleen om onze leerlingen op te leiden zodat ze een Diploma kunnen halen. Het is net zo goed onze opdracht ze te betrekken bij de uitdagingen van onze tijd. Die betrokkenheid is essentieel, voor onze leerlingen maar ook voor de samenleving.”

Wereldwijde beweging United World College Maastricht is een van de 18 UWC-scholen ter wereld. Centraal staat Nelson Mandela’s gedachtegoed dat onderwijs de beste manier is om de wereld te veranderen. Daartoe brengt UWC studenten met verschillende culturele, religieuze en socio-economische achtergronden samen om een intensief onderwijsprogramma te doorlopen. De scholen zijn verspreid over vier continenten en hebben selectiecomités in meer dan 155 landen. UWC Maastricht opende in 2009 haar deuren. Inmiddels is de school al zo’n zes jaar gevestigd op de huidige locatie, die kroonprins Willem-Alexander (zelf oud-leerling van UWC) opende. De school biedt plek aan ruim 900 leerlingen, waarvan er 200 op de campus wonen. UWC biedt een uitdagende educatieve ervaring aan en hecht veel waarde aan leren door ervaring, vrijwilligerswerk en activiteiten in de buitenlucht. Leerlingen sluiten hun schoolcarrière af met het Internationaal Baccalaureaat, Een diploma dat toegang biedt tot universiteiten in vrijwel alle landen ter wereld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen