Jeugdzorginstellingen houden ‘Week van het zorgeloze kind’

Print
Jeugdzorginstellingen houden ‘Week van het zorgeloze kind’

Het welzijn van het kind staat komende week centraal. Afbeelding: ANP XTRA

Heerlen / Hoensbroek / Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Bocholtz / Simpelveld / Huls -

Diverse jeugdzorgorganisaties, onderwijsinstellingen, welzijns- en kinderopvangorganisaties in Parkstad houden van maandag 7 tot en met vrijdag 11 oktober de Week van het Zorgeloze Kind.

De Week van het Zorgeloze kind wortelt in 2014 toen een jongetje uit Heerlen door zijn moeder om het leven werd gebracht. Het gezin was bekend bij diverse organisaties en hiermee rees al snel de vraag: ‘Hadden de zorginstanties iets anders moeten doen?’. Na een uitvoerig onderzoek bleek dit inderdaad het geval. Dit ernstige voorval maakte duidelijk dat betere samenwerking tussen de diverse organisaties enorm belangrijk is.

Deze samenwerking wordt gestimuleerd door de transformatie van de Nederlandse jeugdzorg. De transformatie heeft als doel om kinderen zo normaal mogelijk te laten opgroeien, in de eigen omgeving. Dit vraagt meer inzet op preventie en vroegsignalering, beter benutten van de eigen kracht van jeugdigen en hun ouders en snellere jeugdhulp op maat, dichtbij huis. Dat kan alleen als jeugdzorg beter samenwerkt bij de begeleiding van gezinnen. Om die reden is in 2018 gestart met de Week van het Zorgeloze Kind. Dé week waarin jeugd(hulp)organisaties, onderwijs, welzijn en kinderopvang bij elkaar in de keuken kijken en persoonlijk kennis maken met elkaar. Met als doel om van elkaar te leren en specifieke vakkennis te delen. Dit alles met als doel om kinderen en jongeren in Parkstad zo zorgeloos mogelijk op te laten opgroeien.

Een zorgeloos kind

Een zorgeloos kind is een kind dat een zo normaal mogelijk bestaan heeft in een veilige, liefdevolle leefomgeving. Een zorgeloos kind kan meedoen met leeftijdgenoten in de eigen omgeving en kan in alle rust spelen en leren. De Week van het Zorgeloze Kind richt zich op professionals die een rol spelen binnen de jeugdzorg. Maar ook medewerkers van gemeenten die betrokken zijn bij jeugdigen en gezinnen is het van belang kennis te delen. Verder is de Week er om ouderparticipatie te stimuleren en ouders te versterken tijdens de opvoeding van de kinderen.

Zie www.weekvanhetzorgelozekind.nl voor het complete programma.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen