Albanië getroffen door zwaarste aardbeving sinds tientallen jaren

© AFP

Meer dan honderd mensen zijn gewond geraakt door een reeks aardbevingen in Albanië. Het kleine Balkanland is opgeschrikt door de zwaarste beving in tientallen jaren, met veel schade en paniek tot gevolg. De meeste slachtoffers raakten alleen lichtgewond, 21 mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis, zo meldt het Albanese ministerie van Gezondheid.

Redactie

De hevigste aardbeving van zaterdagmiddag had volgens de autoriteiten een kracht van 5,8. Het ging volgens het ministerie van Defensie om de ‘zwaarste beving in twintig of dertig jaar’. Geschrokken inwoners renden massaal de straat op, onder meer in de hoofdstad Tirana. Drie grote naschokken, waarvan de laatste midden in de nacht, hadden een kracht van 5,1, 4,7 en 4,8. De aardbevingen waren tot in buurlanden Montenegro en Noord-Macedonië te voelen.

De schade door de bevingen is groot. De autoriteiten in het circa 3 miljoen inwoners tellende land zeggen dat zeker 293 woningen schade hebben opgelopen. In Helmes, een dorp op tien kilometer van Tirana, zijn enkele huizen ingestort. Ook viel er puin op auto’s.

De Albanese premier Edi Rama gaat vanwege de aardbevingen niet naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Hij zei zijn deelname af en keerde uit Frankfurt terug naar Albanië, aldus het Albanese nieuwsagentschap ATA.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee