Grapperhaus wil AIVD en MIVD inzetten tegen drugsbendes

Print
Grapperhaus wil AIVD en MIVD inzetten tegen drugsbendes

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Afbeelding: Guus Schoonewille

Er moeten onorthodoxe maatregelen worden genomen om de leiders van drugsbendes in verre buitenlanden op te pakken. De inzet van inlichtingendiensten hoort daarbij, zo kondigt minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus aan in televisieprogramma Buitenhof.

Naar aanleiding van de moord op advocaat Wiersma, die kroongetuige Nabil B. bijstond, wil Grapperhaus alles op alles zetten om hoofdverdachte Ridouan Taghi en collega’s van andere bendes aan te pakken.

Grapperhaus wil honderd man extra aantrekken voor de vorming van een Narco-brigade, die zich gaat toeleggen op het oprollen van zware drugsbendes en afpakken van hun vermogens. Dat zijn specialisten die nu bij de politie, de belastingdienst en de FIOD werken.

Samenwerking

Ook wil Grapperhaus dat FIOD, politie, Openbaar Ministerie, Koninklijke Marechaussee en het jeugdwerk de handen landelijk ineenslaan. ,,Dat is soms regionaal gebeurd en met succes.’’

Grapperhaus gaat overleggen met zijn collega’s Ank Bijleveld, minster van Defensie en en Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken. Zij sturen respectievelijk de militaire inlichtingendienst MIVD en de AIVD aan. Grapperhaus verwacht veel van deze diensten; ,,Wij hebben state of the art inlichtingendiensten.’’

Lees ook: Grapperhaus: ‘Iedereen die lijntje snuift, financiert misdadigers’

Reden voor deze stap is dat bendeleiders niet in Nederland verblijven. ,,Je ziet dat leiders van dit soort bendes uitwijken naar verre buitenlanden en zich heel erg onder de radar schuilhouden en dat kost een behoorlijke opsporingsinspanning.’’

Ook wil Grapperhaus dat de privacywetgeving opsporing niet langer belemmert om voortgang te boeken bij opsporing. ,,Privacybescherming mag geen schild worden voor criminelen.’’ Daarom moeten inlichtingendiensten, uitkeringsinstanties en gemeenten informatie gaan uitwisselen. Binnenkort komt er een wet in de Tweede Kamer die dat mogelijk maakt, zo kondigt Grapperhaus aan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen