Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Video - Mountainbikers proberen het onmogelijke: de trappen van de Wilhelminaberg bedwingen

Video: De Limburger

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

De Landgraafse Wilhelminaberg is bijzonder populair bij mountainbikers. Logisch. Maar door een challenge is de aandacht verlegd naar de trappen naar ski-centrum Snowworld.

Niets is onmogelijk. Met dat credo heeft de mens bergen verzet. Geloven dat het kan, ook tegen beter weten in. En dan iets uitzonderlijks presteren. Wie om zich heen kijkt ziet dagelijks uitingen daarvan.

Maar wellicht zijn sommige zaken écht niet te doen. Zoals de uitdaging die het Dutch Mountain Film Festival (DMFF) uitschreef. De organisatie daarvan daagt al een jaar iedereen uit de trappen van de Wilhelminaberg te bedwingen. Op de fiets.

Video - Mountainbikers proberen het onmogelijke: de trappen van de Wilhelminaberg bedwingen
Foto: Luc Lodder

Ondersteuning

Het afgelopen jaar wist niemand het te doen. Ja, met elektrische ondersteuning. Maar niet op eigen kracht. Zondag probeerde Eric Brouwers (49) het. Brouwers, geboren in Linne en woonachtig in Swalmen, kent Parkstad op zijn duimpje. Hij is sinds 1991 lid van Mountainbikeclub Discovery uit Heerlen. „Ik heb nog geholpen met het aanleggen van routes in Parkstad.”

De mountainbiker van team We are Basta kwam in Landgraaf bijna tot de tiende trap. Hij bleef daarmee slechts treden verwijderd van het record dat Maichel Lemmens en Hans Becking op hun naam hebben staan.

Dat record is met tien trappen nog lichtjaren verwijderd van de top. De 248 meter lange en 508 treden tellende trap bestaat uit 22 delen met daartussenin telkens een plateautje. Dat zijn de enige plekken om de verzuring, ademnood en pijn op te vangen. Het is hard nodig op de berg die ontstond uit puin van de Wilhelminamijn.

Astma

Bijzonder aan de poging is dat Brouwers met zijn 49 jaar astmapatiënt is. En de enige reden dat hij het record niet haalde leek vooral een technische reden te hebben. Zijn trappers raakten enkele keren de rand van een trede. Uiteindelijk moest hij een voet aan de grond zetten.

Lees ook: Spectaculair: op de mountainbike de trap van de Wilhelminaberg af

„Ook omdat het loodzwaar is, je benen staan op ontploffen. Techniek is belangrijk. Net als kracht en je instelling. Ik ben een technische rijder. Ik stopte 20 jaar geleden vanwege mijn astma met het rijden van cross-countrywedstrijden. Daarna ben ik marathons gaan rijden. Enduro-races. Je rijdt op eigen tempo met een tijdslimiet naar de top van een klim, alleen bij de afdalingen wordt de tijd opgenomen.”

Uitdaging

De Wilhelminaberg is mede door de uitdaging van DMFF bijzonder populair bij mountainbikers. Uit alle windstreken bezoeken die Landgraaf om de heuvel, bospaden en trappen te bedwingen. Doorgaans gebeurt dat laatste in de omgekeerde richting.

Video - Mountainbikers proberen het onmogelijke: de trappen van de Wilhelminaberg bedwingen
Foto: Luc Lodder

Een wereldberoemde mountainbiker, Sam Pilgrim, was om die reden begin september in Landgraaf. Het afdalen van de langste trap van Nederland was al populair. Over 250 meter lengte daal je 80 meter; een hellingspercentage van 32 procent. Voor niet-gevorderden een levensgevaarlijke onderneming.

Hersenschudding

Was bij Pilgrim voor de opnames de trap afgezet, zondag kwam een jongen zonder helm op hoog tempo naar beneden. Geen enkel oog of respect voor renners en wandelaars. André Schilf (30), die zondag testte of hij een toppoging wil wagen, keek dat hoofdschuddend aan. „Dit soort gekken geven absoluut het verkeerde voorbeeld. Ze brengen anderen en zichzelf in gevaar. Ik ben herstellend van een zware hersenschudding. Een helm is zo ongelooflijk belangrijk. Maar zelfs die gaat je bij een val niet redden.”

Hoewel de test moeizaam verliep. wil Schilf terugkomen. „Ik ga aan mijn conditie werken en nog een poging wagen. Zeker weten.” Dat kan tot eind oktober. Ook Brouwers komt terug. „Als ik nog iets aan mijn conditie kan doen, moet ik 13 trappen kunnen halen.”

Wie de top redt en van die rit een filmpje maakt, wordt tijdens de DMFF 2019 Awardshow gehuldigd. Dat is op vrijdag 1 november in het Heerlen Royal Theater. Mogelijk staat daar het levende bewijs op het podium dat het woord ‘onmogelijk’ niet in het woordenboek hoort.