Werkgroep Kruisen en Kapellen Helden actief met drie projecten

Print
Werkgroep Kruisen en Kapellen Helden actief met drie projecten

Een van de vele wegkruisen in Helden. Afbeelding: Heemkundevereniging Helden

Helden -

De werkgroep Kruisen en Kapellen van Heemkundevereniging Helden is momenteel met vrijwilligers druk doende om het achterstallig onderhoud van de kruisen en kapellen in de voormalige gemeente Helden in te halen. Naast het algemene groenonderhoud concentreert de werkgroep zich op drie grote projecten.

Het kruis dat bij de familie Hoeijmakers aan de Baarloseweg in Helden in de tuin stond, ligt momenteel in de opslag om na herstel gezandstraald en gepoedercoat te worden. Zodra deze klus is geklaard, plaatst de werkgroep het kruis terug.

Oorspronkelijke plek

Verder is het de bedoeling om het kruis, dat bij de familie Van Lier in de tuin staat, zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke plek van 1934 te plaatsen. De familie Neessen heeft altijd de zorg voor dit kruis gehad, omdat het destijds op hun land stond. Tijdens de oorlog zijn in 1945 twee jongens dodelijk verongelukt bij het in de buurt van het kruis gelegen mijnenveld. Eind jaren 70 is het kruis verplaatst omdat op die plek de huizen en tuinen van de Servaashof verrezen. Het is toen aan de overkant van het huis van Peter Neessen op Schrames geplaatst. Uiteindelijk moest het kruis daar ook plaats maken, waardoor het een plek kreeg bij de familie Van Lier. De werkgroep wil het kruis op 11 oktober plaatsen op het voormalige ronde pleintje, gelegen op de hoek Willem van Hornestraat en Haammaekerstraat op zo’n vijftig meter van de oorspronkelijke plek.

Graf als herdenkingskruis

Aan de Kesselseweg in Helden staat een herdenkingskruis in de vorm van een graf. In de buurt van de plek executeerde de Duitse bezetter op 9 oktober 1944 de Rotterdammer Frans Gerrit Neef. Nadat men het lijk in 1946 wist te lokaliseren is het overgebracht naar het familiegraf in Rotterdam. Ter nagedachtenis plaatste de vader van Frans Neef een kruis waardoor er toch een soort graf ontstond. Door de bouw van de waterleidinginstallatie in 1953 moest het monument enkele meters verplaatst worden naar de huidige plek. Omdat de coniferen en de hulst die het monument omgeven te kolossaal zijn, wilde de werkgroep het geheel een gedenkwaardigere uitstraling geven. In overleg met gemeente en het waterleidingbedrijf (eigenaar van de grond) is opnieuw gekozen voor een verplaatsing en een totale vernieuwing. De verplaatsing is ook op verzoek van het waterleidingbedrijf omdat de grote coniferen vlak bij een stamleiding liggen, waardoor bij een calamiteit het bedrijf niet aan de bewuste leiding kan werken. Vorig jaar is het kruis al vervangen en kwam er een nieuw informatiebordje. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart, in de hoop dat op 9 oktober het nieuwe grafmonument onthuld kan worden in het bijzijn van Ruud Neef, de zoon van Frans Gerrit Neef.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen