Herdenking omgekomen vliegtuigbemanningsleden en openstelling bergingslocatie bommenwerper

Print
Herdenking omgekomen vliegtuigbemanningsleden en openstelling bergingslocatie bommenwerper

Een ‘piper’ bij het herdenkingsmonument. Afbeelding: Op Vleugels der Vrijheid

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

Nabij de abdij Lilbosch aan de Pepinusbrug 6 in Pey vindt zaterdag vanaf 11.00 uur de jaarlijkse herdenking plaats van vliegtuigbemanningsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in de gemeente Echt-Susteren. Op het terrein wordt momenteel de Britse RAF Short Stirling W7630 bommenwerper geborgen, die daar in WO II neerstortte. Het bergingsterrein is zaterdag voor het eerst voor publiek toegankelijk.

Op 3 september 2006 werd op initiatief van de Stichting Op Vleugels der Vrijheid bij Abdij Lilbosch in Pey-Echt een monument onthuld. Dit hoofdmonument vormt, samen met inmiddels zes gedenktekens op plaatsen in de gemeente Echt-Susteren waar geallieerde vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort, een eerbetoon aan de vliegtuigbemanningsleden die hun leven hebben gegeven voor het herwinnen van de vrijheid.

Bommenwerper

„Sinds 2006 houden we jaarlijks een herdenking het hoofdmonument in Pey”, vertelt bestuurslid en ceremoniemeester Edwin Jacobsz van de stichting Op Vleugels der Vrijheid. “In verband met de berging van de Britse RAF Short Stirling W7630 bommenwerper, die in WO II in het stiltegebied van de abdij is neergestort en het feit dat op zaterdagmiddag 28 september het bergingsterrein voor het eerst opengesteld wordt voor het publiek, wordt dit jaar de herdenking ook op dezelfde dag gehouden in plaats van de laatste zondag in september. Enkele nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden zijn bij de herdenking aanwezig.”

Het bestuur van de Stichting Op Vleugels der Vrijheid brengt zondag 29 september een bezoek aan de zes crashlocaties en het graf van flight lieutenant John Arkle (Royal Air Force) op het kerkhof bij de Amalbergakerk in Susteren om daar een krans te leggen.

Programma

De herdenkingsbijeenkomst duurt van 11.00 tot 13.00 uur en wordt muzikaal opgeluisterd door een ensemble van de koninklijk erkende fanfare St. Joseph uit Pey. Tijdens de herdenking worden toespraken gehouden, kransen en bloemstukken gelegd en een moment stilte in acht worden genomen voor de omgekomenen. Enkele schoolkinderen houden een voordracht. Aansluitend aan de herdenking trekt het gezelschap, begeleid door ‘pipers’ (doedelzakblazers) naar de bergingslocatie van het RAF vliegtuig te gaan. Twee historische militaire vliegtuigen uit de verzameling van de Koninklijke Luchtmacht zullen overvliegen als eerbetoon aan de omgekomen vliegtuigbemanningsleden.

Op het bergingsterrein is een expositietent opgezet waarin de tot dan toe geborgen zaken kunnen worden bekeken. Het bergingsterrein wordt in de tweede helft van de middag opengesteld voor belangstellenden die niet aan de herdenking hebben deelgenomen.

Klik hier voor meer informatie over de stichting en het programma.