Voordracht over Hitlers elitescholen in Nederland

Print
Voordracht over Hitlers elitescholen in Nederland

Afbeelding: Eigen foto

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Onder de noemer ‘De nieuwe elite van het Derde Rijk in Valkenburg’ verzorgt Paul van der Steen een lezing op donderdag 17 oktober vanaf 19.30 uur in de bibliotheek van Valkenburg aan het Berkelplein 99.

De nazi’s met hun Blut und Boden-politiek gebruikten voor hun beeldspraak graag termen uit het tuinieren. Het doden van joden en anderen in hun ogen ongewenste elementen noemden ze dan onkruid wieden of verdelgen. Op speciale opleidingsinstituten deden ze ondertussen aan ‘plantenveredeling’: de besten van het Arische ras werden daar opgekweekt tot leiders van het Derde Rijk van de toekomst. Twee ervan stonden in Limburg: een voor jongens in Valkenburg, een voor meisjes in Heythuysen.

Paul van der Steen spreekt tijdens een lezing over zijn boek Keurkinderen. Hitlers elitescholen in Nederland. In zijn voordracht belicht hij de geschiedenis van deze scholen en de oud-leerlingen (van wie hij er een aantal sprak). Hun levens keerden 180 graden na de bevrijding: van een zogenaamd voor iets groots voorbestemde elite waren ze plots uitschot. Velen werden ook levenslang geplaagd door de gedachte tot welke monsters ze bij een ander oorlogsverloop hadden kunnen uitgroeien.

Paul van der Steen (1969) is journalist en werkt onder meer voor NRC Handelsblad, Trouw, De Limburger, Zuiderlucht en het Historisch Nieuwsblad. Als historicus schreef hij vijf boeken, waaronder Keurkinderen. Hitlers elitescholen in Nederland. Aanmelden via www.museumvalkenburg.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen