‘Neem gerust je eigen verpakking mee’

Brood op de plank. © Björn Coenen

In de strijd tegen het plastic afval zijn al stappen gezet. Een gratis plastic tasje bij boodschappen krijgen we sinds 1 januari 2016 niet meer. Vanaf 2021 komt er zelfs een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. Maar het is slechts het begin. In de winkels lacht het plastic je tegemoet.

Marianne Eussen

Maar het is slechts het begin. In de winkels lacht het plastic je tegemoet. Is het niet hoog tijd om de regelgeving over verpakkingen, afval en de scheiding ervan in heel Limburg, Nederland en Europa op één lijn te laten komen? Voordat dat geregeld is, moet er nog heel wat water door de Maas stromen. Toch kunnen we als consument zelf al heel wat doen om de afvalberg te verminderen.

Elisah Pals uit Brabant startte uit gezondheidsoverwegingen met het kopen van verse voeding om E-nummers te vermijden. “Ik wist niet dat er zo veel troep in ons eten zit. Naast afvalscheiding begon ik ook met afvalpreventie. Het kostte me acht maanden om alle aspecten van mijn leven in kaart te brengen met als doel om zo goed als zonder afval te leven.”

Afval is in haar ogen alles wat niet recyclebaar is. “Plastic is dat soms wel, maar veelal niet of niet goed. Daarom gebruik ik het niet.”

De tips die ze vond, ging ze delen en zo ontstond Zero Waste Nederland.

“We brengen een positieve boodschap. Slecht nieuws over het klimaat ontmoedigt mensen alleen maar. Als je al één ding aanpast, bijvoorbeeld het gebruik van een waterfles, heeft dat een cumulatief effect. Gedrag bij de bron aanpakken is ons doel,” vertelt Elisah.

Dat kan door als consument je eigen verpakking naar de winkel mee te nemen. Deelnemende winkeliers zijn herkenbaar aan de raamsticker ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’. Daar kijken ze niet raar op van meegebrachte bakjes en bekers.

In onze regio doen o.a. Muuskes in Beek, Lokaal 02 in Valkenburg, een aantal winkels in Maastricht, Abu Sassie in Heerlen en Bakkerij Brood op de Plank in Sweikhuizen al mee. Bakkersvrouw Suzanne Notten: “Via Facebook zagen we het initiatief en het onderwerp interesseert ons sowieso wel. Later willen we onze kinderen recht in de ogen kunnen kijken als zij vragen wat wij gedaan hebben aan het behoud van de aarde. En we willen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hoe kun je het afval verminderen en toch een rendabel bedrijf houden.”

Vaste klanten kregen deze lente een stoffen broodzak. “Zo’n twintig klanten per week nemen deze van thuis mee en een paar mensen per week komen al met hun eigen vlaaidoos. “Het gaat echt stapje voor stapje, zoals bij elke verandering,” weet Suzanne Notten. “Ook schone plastic broodzakjes zijn nog herbruikbaar.” Klanten verplichten hun eigen verpakking mee te nemen, gaat ze niet doen. “Dat vind ik niet klantvriendelijk.”

Brood en bakwaren die overblijven, krijgen ook een bestemming. “We plannen heel goed en kennen de dagen waarop we meer moeten bakken. Als we al iets over hebben, gaat dat naar de school van de kinderen of we geven het aan dieren in Sweikhuizen of een van de omliggende dorpen. We gooien niks weg.”

Voordat we onze voorraad in alle winkels kunnen bijvullen, zijn hier nog meer afvalverminderingstips:

In kader

-Koop een goede waterfles van roestvrijstaal

-Plak een nee/nee-sticker op je brievenbus, dan krijg je minder reclamefolders waardoor je niet zo snel iets koopt dat niet nodig is

-Koop op de weekmarkt, daar vind je nog veel spullen zonder verpakking

-Eet in het seizoen

-Steun je lokale boer

-Maak je eigen schoonmaakmiddel met geraspte zeep

-Koop kleding zo veel mogelijk tweedehands

-Ruil spullen met elkaar

Meer tips op www.zerowastenederland.nl

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal