Lezing over vrouwenemancipatie: reden voor een feestje?

Print
Lezing over vrouwenemancipatie: reden voor een feestje?

Dr. Paul van der Steen en zijn boek ‘De ongehoorde helft’. Afbeelding: Humanistisch Verbond

Venlo -

In de Maand van de Geschiedenis, speciaal gewijd aan de emancipatie, verzorgt journalist en historicus dr. Paul van der Steen op 10 oktober een lezing over de eerste vrouwen op politieke pluche in gemeenschapshuis Het Maagdenberg aan de Maagdenbergweg 27 in Venlo. De lezing gaat om 20.00 uur van start.

In de lezing gaat hij in op de historische ontwikkeling van de vrouwenemancipatie. Barrières zijn er in Nederland te over. Voor een beperkt deel zitten deze ook in de levensbeschouwelijke hoek. Bij de orthodoxe protestanten, de Rooms Katholieke kerk en de toenemende invloed van de Islam. Is er zo gezien in oktober wel reden voor een feestje? „Als ik als Kamerlid mislukte, dan zouden de vrouwen het gedaan hebben”, zei Suze Groeneweg in 1918 over haar verantwoordelijkheid als eerste vrouwelijke parlementariër van Nederland. Paul van der Steen schreef een boek over deze Suze Groeneweg en andere pioniers in politiek en bestuur. Met de uiteenlopende verhalen van onder anderen de eerste vrouwelijke wethouders, de eerste vrouwelijke burgemeester en de eerste vrouwelijke minister komt een eeuw van moed tonen, vechten tegen vooroordelen en slechten van barrières mee. En waarom heeft Nederland 39 kabinetten na de invoering van het vrouwenkiesrecht nog steeds geen vrouwelijke premier gehad?

De openbare bijeenkomst wordt georganiseerd door de Noord-Limburgse werkgroep van het Humanistisch Verbond en is gratis toegankelijk.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen