Jihadisten krijgen Nederlands paspoort terug

Print
Jihadisten krijgen Nederlands paspoort terug

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Vijf jihadisten die het Nederlandse paspoort was ontnomen, krijgen dat weer terug van de overheid. Ze zijn ook geen ongewenst persoon meer. Het besluit is maandag gepubliceerd in de Staatscourant.

Volgens de NOS gaat het om moslimstrijders die zich hadden aangesloten bij verboden groepen in Syrië en Irak. Een van de vijf jihadisten zou Driss Daouayry zijn. Volgens meerdere bronnen is hij al in 2015 om het leven gekomen in Syrië. De andere vier zijn volgens de Staatscourant Az Edinne Benaissa, Benyamine Fadlaoui, Mounir El Kharbachi en Ridvan Öz. De vijf hebben tevens de Marokkaanse nationaliteit.

Toenmalig staatssecretaris Mark Harbers van Vreemdelingenzaken trok de paspoorten van de mannen in omdat ze zich hadden aangesloten bij verboden strijdgroepen in Syrië en Irak. Waarom ze nu hun nationaliteit terugkrijgen, is niet duidelijk. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol kon maandagavond laat nog geen toelichting geven.

Een week geleden liet de bestuursrechter in Den Haag de intrekking van het Nederlanderschap van een veroordeelde Syriëganger nog in stand. Deze in 1994 in Amsterdam geboren man mag tien jaar lang niet in Nederland komen. Hij had behalve de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen