Week 3 van de Limburgse bevrijding: Haven Maasbracht wordt scheepskerkhof en bommen op Rimburgerbos

In de week van 27 september tot 3 oktober 1944 komt het front in Zuid-Limburg tot stilstand. Na de bevrijding van Nieuwstadt en Holtum duurt het nog maanden voordat Susteren en Roosteren aan de beurt zijn. De bevrijding van Rimburg is voor de Amerikanen van groot belang voor de omsingeling van Aken.

onze verslaggevers

Bevrijd deze week

29 september: Holtum, Illikhoven, Nieuwstadt. 30 september: Roosteren. 2 oktober: Rimburg

Haven van Maasbracht wordt scheepskerkhof

MAASBRACHT, vrijdag 29 september. Het Duitse opperbevel laat alle 240 schepen in de haven van Maasbracht ontruimen. Twee cementschepen worden voor de uitgang van de haven tot zinken gebracht. Schippers en hun gezinnen worden dakloos, gezinnen in Maasbracht vangen hen op. Een dag later worden alle schepen één voor één tot zinken gebracht. De bevrijding laat nog enkele maanden op zich wachten.

Lees hier alle verhalen in onze serie over 75 jaar bevrijding.

Front komt tot stilstand bij Susteren

SUSTEREN, zaterdag 30 september. Nadat Nieuwstadt en Holtum zijn bevrijd verwachten inwoners van Susteren en Roosteren snel aan de beurt te zijn. Dat zal echter tot half januari duren. Inwoners worden geëvacueerd en komen zelf in Groningen en Friesland terecht.

De Slag om Overloon

OVERLOON, zaterdag 30 september. De 7e pantserdivisie van de Amerikanen start het offensief om Overloon te veroveren. Doel is oprukken naar de Maas en zo Duitsland binnentrekken. Het leidt tot een felle strijd. Na een week is de divisie in de modder een kilometer verder gekomen. Die kost de divisie 452 doden, honderden gewonden en vermisten, 35 tanks en 43 andere voertuigen. Na een week staken de uitgeputte Amerikanen de aanval. Britse legereenheden lossen hen af.

De Razzia van Putten

PUTTEN, zondag 1 oktober. Leden van het verzet plegen een aanslag op een Duitse legerauto. Een officier komt om het leven. Als reactie laat Friedrich Christiansen, hoogste Wehrmachtgeneraal in Nederland, het Gelderse Putten omsingelen. Alle inwoners moeten zich melden. Vrouwen en kinderen worden gescheiden van de mannen. In totaal 659 mannen en jongens worden afgevoerd naar kamp Amersfoort. Duitse troepen dwingen vrouwen en kinderen het dorp te verlaten en branden Putten grotendeels plat. 552 Mensen overleven die razzia niet. Velen komen om in concentratiekamp Neuengamme.

© ANP

Lees ook: De evacuatie van Kerkrade: dodelijke volksverhuizing dwars door de vuurlinie

Bommen afgeworpen boven het Rimburgerbos

RIMBURG, maandag 2 oktober. De geallieerden proberen door de Siegfriedlinie heen te breken die Duitsland moet verdedigen. In het Rimburgerbos ontploffen bommen afgeworpen door de geallieerden. De bevrijding van Rimburg speelt een belangrijke rol in de omsingeling van Aken. Bij het kasteel aan de Duitse oever van het riviertje de Worm sneuvelen bij de dagenlange gevechten ruim 100 militairen.

Lees ook: Week 2 van de Limburgse bevrijding: Sittard wordt frontstad en Fred Astaire treedt op voor de troepen

Luister ook naar de tweede podcast in de serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Ans Thijssen (82) uit Urmond die nooit zal vergeten hoe een Duitse soldaat haar op zijn schoot nam en een foto van vrouw en kind tevoorschijn nam:

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal