Braunschweig

Topman VW aangeklaagd om marktmanipulatie

Print
 Topman VW aangeklaagd om marktmanipulatie

Afbeelding: ANP

De topman van Volkswagen heeft een aanklacht aan zijn broek in het dieselschandaal.

De Duitse justitie heeft Herbert Diess samen met president-commissaris Hans Dieter Pötsch en voormalig topman Martin Winterkorn aangeklaagd vanwege het opzettelijk te laat informeren van beleggers over de financiële gevolgen van de affaire rond sjoemelsoftware.

Volkswagen gaf in september 2015 toe dat het bedrijf met behulp van illegale software vals had gespeeld bij emissietesten. Daardoor leken miljoenen dieselauto’s minder vervuilend dan ze waren. Het schandaal heeft het autoconcern, waar ook merken als Audi en Skoda onder vallen, inmiddels al vele miljarden aan boetes en schadevergoedingen gekost.

Autoriteiten in Duitsland bijten zich al een tijd vast in de zaak. Tegen Winterkorn werd eerder al om een andere reden een aanklacht ingediend. Dat huidige hoge bazen als Diess en Pötsch nu ook achternagezeten worden door openbare aanklagers is een tegenslag voor Volkswagen. Diess was voor hij aantrad als topman van het concern chef van het merk Volkswagen. Pötsch werkt in verschillende rollen al jaren voor de Duitse autobouwer.

Op de financiële markten werd geschrokken gereageerd. Het aandeel Volkswagen ging op de beurs in Frankfurt dinsdag tussentijds meer dan 2 procent onderuit. Het is evenwel niet voor het eerst dat er een zaak loopt tegen de zittende topman van een groot Duits bedrijf. Deutsche Bank overkwam dit al meerdere malen.

Advocaten van onder meer Diess weerspreken de beschuldigingen. Voor hem zou aanvankelijk niet te voorzien zijn geweest dat de affaire zo’n grote financiële impact zou hebben. Ook het hoofd juridische zaken bij Volkswagen stelt in een reactie dat de aantijgingen ongefundeerd zijn.

Deze zaak speelt bij de rechtbank in Braunschweig. Aanklagers in Stuttgart doen onderzoek naar soortelijke beschuldigingen aan het adres van Pötsch, Winterkorn en Matthias Müller, eveneens een voormalig topman van Volkswagen. In dat onderzoek draait het om het onvoldoende informeren over de impact op grootaandeelhouder Porsche. De drie zaten in september 2015 in het bestuur van Porsche.

.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →