Tunnel A73 extra nacht dicht wegens verhuizing van de bedieningscentrale naar Helmond

De huidige controlekamer van de tunnels. © Archief De Limburger/Maartje van Berkel

De A73-tunnels bij Roermond en Swalmen gaan ook in de nacht van woensdag 25 op donderdag 26 september dicht. Dat meldt Rijkswaterstaat.

Remco Koumans

Vanwege het overbrengen van de tunnelbediening van Roermond naar Helmond waren al verschillende tunnelsluitingen aangekondigd. Daar komt nu de nachtelijke sluiting van woensdag op donderdag bij. Na de eerste volledige weekendafsluiting van 13 tot en met 16 september jongstleden bleek dat er een extra nachtsluiting nodig is om de geplande verhuisdatum te halen.

Spookrijders

In november is er nog een extra nachtelijke tunnelsluiting nodig om het spookrijderdetectiesysteem volledig functioneel te krijgen. Dat systeem wordt door Rijkswaterstaat geoptimaliseerd zo laat een woordvoerder weten. „Er zijn extra lussen aangelegd om spookrijders op de A73 te detecteren. Tot nu toe lagen de lussen in de tunnel en werd buiten de tunnels gewerkt met camera’s. Maar nu liggen ook op de weggedeeltes in aanloop naar de tunnels detectielussen. Dat vergt extra werk.” De tunnels zouden al dicht gaan in de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 november. Daar komt nu de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 november bij.

Ongeluk

In november 2017 vielen er twee doden toen een spookrijder vanuit Maasbracht in de verkeerde rijrichting door de Roertunnel reed. Daarbij botste hij op de auto van de 22-jarige Dominique Lousberg. Zowel Lousberg als de 26-jarige spookrijder kwamen daarbij om het leven. Uit onderzoek bleek later dat de tunnelbeveiliging had gefaald.