Van nul tot nu

September ‘44: de slag om Aken begint

Print
September ‘44: de slag om Aken begint

Geallieerde soldaten in Aken. Afbeelding: Archief Martin van der Weerden

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Kerkrade / Eygelshoven / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Schimmert / Hulsberg -

Met de bevrijding van onze Mijnstreek begon de omsingeling van Aken. „Die Amis sind da!”

Tijdens de bevrijding van Zuid Limburg lagen de plannen voor de verovering van de eerste grote Duitse stad al klaar. Maar er zijn meningsverschillen binnen de Amerikaanse legerleiding. Generaal Hodges, die de leiding krijgt over de verovering van de stad van Karel de Grote, is sceptisch. Hij neemt de verdedigingslinie rondom Aken, de zogenaamde Westwall, behoorlijk serieus. Bovendien zijn de voorraden beperkt. Een adempauze zou hem goed uitkomen. Zijn onderbevelhebber Collins, bijgenaamd ‘snelle Joe’, vind deze voorzichtigheid maar niets en wil doorpakken. De reserves aanvullen kan ook nog nadat de Westwall doorbroken is. Hodges laat zich overtuigen en Collins krijgt vanaf 12 september zijn kans om Aken binnen 48 uur te veroveren.

Eitje

De gewone Amerikaanse ‘jongens’ krijgen weinig mee van de spanning aan de top. De opmars ten zuidwesten van Aken lijkt voorlopig een eitje. Een meetrekkende verslaggever is de beroemde Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway. Hij heeft zelf nog deelgenomen aan de Eerste Wereldoorlog. Vanwege zijn grijze baard wordt hij door de jonge Amerikaanse soldaten liefkozend ‘Papa Hemingway’ genoemd. Zijn eenheid steekt zonder problemen de Duitse grens over; geen Duitse soldaat te bekennen. Tijd voor een barbecue. Hemingway schiet een paar kippen de kop af en dwingt een Duitse boerin een feestmaal te bereiden voor de officieren. Wijn vinden de Amerikanen in de kelder. De mannen hebben de avond van hun leven vol met kameraadschap, sterke verhalen en dronkenschap. Twee dagen later is de stemming omgeslagen als de strijd om Aken is begonnen, die een derde van de eenheid het leven zou kosten.