Lilianne Ploumen herkent opa en oom op fotowikkel bevrijdingskrant De Limburger

De ingekleurde foto van de bevrijding van Noorbeek die twee weken geleden ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding als wikkel om De Limburger verscheen, bleek voor Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen uit Maastricht extra bijzonder. Ze herkende op de foto haar grootvader Joep Ploumen en haar oom Jef.

Redactie

„De achterste meneer is mijn opa Joep, met dat donkerbruine haar. In het midden staat mijn oom Jef,” vertelt Ploumen bij RTL Koffietijd. Heel bijzonder om hen in beeld te zien, want de boerenfamilie Ploumen uit Noorbeek was niet rijk en ze hadden dus geen fototoestel. „Er zijn maar een of twee foto’s uit die tijd.”

Verguld

De politica deelde haar ontdekking meteen met haar nichtjes via een appgroep. „Heel bijzonder. Mijn oom Jef leeft nog. Hij en zijn vrouw waren natuurlijk heel verguld dat deze foto ineens opdook.”

Ploumen heeft de bijzondere krant ingelijst en opgehangen in haar kamer in het Tweede Kamergebouw.

Bekijk hier meer foto’s van de bevrijding van Limburg

De foto werd op 13 september 1944 gemaakt door Jef Raeven. Te zien is hoe een colonne van het 19e Korps (bijnaam Tomahawk) door de Dorpstraat trekt. Ter gelegenheid van de viering van 75 jaar bevrijding van Limburg en de aftrap van de serie daarover van De Limburger, kleurde beeldredacteur Remy Frints de foto in en werd hij in groot formaat als wikkel om de krant afgedrukt.

Hier vindt u alle verhalen, foto’s en video’s in de serie 75 jaar bevrijding.

© Archieffoto De Limburger

Luister ook naar de tweede podcast in de serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Ans Thijssen (82) uit Urmond die nooit zal vergeten hoe een Duitse soldaat haar op zijn schoot nam en een foto van vrouw en kind tevoorschijn nam: