‘Reizen in de Ruimte’ ervaren in Continium discovery center Kerkrade

Print
‘Reizen in de Ruimte’ ervaren in Continium discovery center Kerkrade

Bezoekers maken kennis met ‘Reizen in de Ruimte’, de nieuwe expositie in het provinciale museum Continium. Afbeelding: Museon

Kerkrade / Eygelshoven / Heerlen / Hoensbroek / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Schimmert -

Wat er allemaal komt kijken bij het voorbereiden van een reis naar het ruimte, de ruimtereis zelf en het leven op een andere planeet ontdekken bezoekers de komende twaalf maanden in Continium discovery center in Kerkrade, in de expositie ‘Reizen in de Ruimte’.

NASA maakt met de Artemis 1-missie plannen om over vijf jaar opnieuw op de maan te landen, bedrijven als SpaceX richten hun pijlen nog wat verder en willen naar Mars. Vijftig jaar nadat de eerste mens voet op de maan heeft gezet, blijft de ruimte ons lokken.

Fit

De voorbereidingen voor de reis naar een andere planeet beginnen al op aarde. Zo moet je als ruimtereiziger erg fit zijn om de reis aan te kunnen. Bezoekers aan de nieuwe expositie testen hun fitheid op een fitnessparcours. Ook een goede reactiesnelheid is cruciaal voor een veilige reis door het heelal.

Wie alle tests doorstaat is klaar om te gaan reizen in de ruimte. Bezoekers ontdekken hoe astronauten slapen en hoe ze naar de wc gaan. Het is ook mogelijk om vanuit het ruimtestation een kijkje te nemen. Op dat moment zien de bezoekers de aarde óf kijken ze het heelal in.

Regenwormen

Als mensen willen gaan leven op een andere planeet, dan moet op zo’n planeet in ieder geval water te vinden zijn. En er is ook voedsel nodig. Kunnen bijvoorbeeld planten worden verbouwd op een planeet als Mars? Wetenschappers onderzoeken bijvoorbeeld of regenwormen kunnen overleven in de bodem van Mars. In de expositie speuren bezoekers dan ook naar wormen in de rode grond van deze planeet. Of zijn er andere oplossingen en moeten groenten verticaal worden gekweekt of in een aquaponics-systeem?

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen