VN: Zeeniveau stijgt 2,5 keer sneller door smeltende ijskappen

Print
VN: Zeeniveau stijgt 2,5 keer sneller door smeltende ijskappen

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Sinds 2005 zijn de zeeën tweeënhalf keer sneller gestegen dan in de 20e eeuw, voornamelijk als gevolg van smeltende ijskappen. Tegen het jaar 2100 zal de snelheid waarschijnlijk verviervoudigen als de CO2-uitstoot onverminderd doorgaat. Daarvoor waarschuwt het VN-klimaatpanel IPCC in een woensdag gepubliceerd rapport.

Als de opwarming van de aarde op minder dan twee graden Celsius blijft – de hoeksteen van het klimaatverdrag van Parijs – zou de stijgingssnelheid kunnen stabiliseren. De waterlijn zou dan op een meter boven het zeeniveau van vandaag kunnen blijven, zelfs twee eeuwen vanaf nu, zegt het Intergouvernementeel Panel voor klimaatverandering.

Het bouwen van dijken en dammen in de komende 80 jaar zou het risico op overstromingen als gevolg van zeespiegelstijgingen en stormvloeden honderd- tot duizendvoudig verminderen. Maar dat gaat honderden miljarden dollars per jaar kosten, voegde de VN toe.

Grote steden

Het rapport voorspelt verder dat veel grote steden tegen het jaar 2050 jaarlijks zullen worden getroffen door extreem weer. Veel kustplaatsen en kleine eilandstaten moeten rekening met zo’n jaarlijkse catastrofe, zelfs met een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, stelt het rapport.

Lees ook: Prominente vrouwen doen oproep aan politiek: hou onze planeet leefbaar

Tegen het midden van de eeuw zullen meer dan een miljard mensen in gebieden wonen die vatbaar zijn voor cyclonen, grootschalige overstromingen en andere extreme weersomstandigheden, voorspelt het klimaatpanel.

‘Grootste angst’

Milieuorganisaties reageren vandaag zeer verontrust op het rapport. ,,Een mokerslag voor Nederland”, noemt Milieudefensie de bevindingen. ,,De zee stijgt sneller dan gedacht en ons land daalt, een zorgelijke combinatie. Als toekomstige generaties ook nog in de polders willen wonen, moet de CO2 uitstoot rap omlaag.”

Lees ook: Waarom roept ‘klimaatmeisje’ Greta Thunberg zoveel haat op?

Greenpeace ziet in het rapport zijn ‘grootste angst’ bevestigd. ,,De klimaatcrisis is ook een oceanencrisis”, constateert directeur Joris Thijssen. ,,De gezondheid van onze oceanen en de toestand van ons klimaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, aldus de organisatie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →