Heerlens Filmhuis naar monumentale Royal verhuisd

Print
Heerlens Filmhuis naar monumentale Royal verhuisd

De bioscoopzalen Maxim en Rivoli (foto)worden mogelijk vervangen door nieuwbouw. Afbeelding: BAS QUAEDVLIEG

HEERLEN / Hoensbroek -

Filmhuis De Spiegel is naar Royal verhuisd. In november beginnen daar de vertoningen, voorlopig alleen in de grote zaal. Maxim en Rivoli worden mogelijk vervangen door nieuwbouw.

Afgelopen maandag heeft De Spiegel zijn laatste filmvoorstelling in Schunck gehouden. Het wachten is nu op het moment waarop de grote zaal van Royal in gebruik kan worden genomen. De gemeente laat daar een nieuw scherm en nieuwe apparatuur installeren. Verder zijn de verwarming en toiletten in orde gemaakt.

Eind oktober wordt de vernieuwde grote zaal in gebruik genomen tijdens het Dutch Mountain Film Festival (dinsdag 29 oktober tot zondag 3 november). Begin november hoopt het filmhuis zijn reguliere programmering te beginnen, zegt interim-directeur Ton Ancion.

Nieuwbouw

Het filmhuis zal in ieder geval de komende twee jaar alleen gebruikmaken van de grote zaal. Er zijn plannen om Maxim en Rivoli te slopen en te vervangen door nieuwbouw met twee zalen voor het filmhuis. Aanvankelijk werd uitgegaan van ingrijpende verbouwing en renovatie. Ancion: „Dan zouden we eindelijk meerdere zalen hebben en breder kunnen programmeren. Maar die plannen zijn nog niet rond.”

Royal wordt verder gebruikt door CineSud, het Dutch Mountain Film Festival en het Limburg Film Office. In de grote zaal zullen ook andere activiteiten plaatsvinden, zoals lezingen, filmcursussen en festivals.

Twijfels

De gemeenteraad moet nog instemmen met een definitief plan. Het monumentale complex is eigendom van de gemeente. De laatste keer dat Royal op de agenda stond, werden twijfels geuit over de financiële haalbaarheid in geval het Filmhuis de voornaamste gebruiker wordt.