Nederlander in Egypte opgepakt voor ‘spionage’ met drone

Print
Nederlander in Egypte opgepakt voor ‘spionage’ met drone

Foto ter illustratie. Afbeelding: De Limburger

Een Nederlander is woensdagochtend in Egyptische hoofdstad Caïro opgepakt omdat hij volgens de plaatselijke autoriteiten met een drone verboden beelden zou hebben gemaakt van de omgeving.

De 43-jarige Pieter Bas H. werd getoond op de Egyptische televisie waar hij, ietwat zenuwachtig ogend, een ‘bekennende’ verklaring aflegde.

Volgens de politie wordt de Nederlander verdacht van spionage en het heimelijk filmen van protesten die momenteel plaatsvinden tegen de huidige regering. In de nieuwsuitzending kwam niet alleen H. vol in beeld maar ook zijn paspoort en persoonlijke bezittingen zoals bankbiljetten die in beslag zijn genomen.

Dakterras

Volgens H., zo vertelt hij in het nieuwsbulletin op de zender MBC Masr, stuurde hij woensdagochtend vroeg zijn drone de lucht in boven het dakterras van zijn hotel in Caïro. ,,Met de drone maakte ik foto’s van het hotel. Dat werd gezien door een medewerker van het hotel. Hij zei dat dat een groot probleem voor mij is.” Vervolgens ging de Nederlander terug naar zijn hotelkamer. ,,Korte tijd later kwam de politie en moest ik mee naar het bureau.”

Volgens de Egyptische staatszender, die H. een mogelijk spion noemt, was H. waarschijnlijk van plan de beelden van de protesten buiten het land te tonen. Of dat daadwerkelijk zo is, is onbekend. Egyptische media melden dat de Amsterdammer het ‘doelbewust registreren’ van de protesten inmiddels zou hebben toegegeven. Onbekend is of H. dat uit eigen beweging heeft gezegd of tot die verklaring is gedwongen.

Strenge regels

Het lijkt er, afgaande op de korte verklaring die H. op de televisie gaf, dat hij als toerist filmde en niet bekend was met de strenge regels voor vliegen met drones boven de stad. Mocht hij worden veroordeeld, dan riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal twee jaar. Voor spionage gelden langere straffen. De presentator van het programma sprak bij schreeuwend over ‘ernstige misdrijven’. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland stelt dat er navraag is gedaan bij de Egyptische autoriteiten om het berichtover H. te bevestigen. Ook is er volgens het ministerie contact met de familie van de man.

Behalve de Nederlander zijn woensdagochtend ook twee Turken en drie Jordaniërs in Caïro opgepakt. Ook hun identiteitsbewijzen werden door de staatszender aan het publiek getoond. In Egypte zijn sinds het weekend meer dan 1100 mensen aangehouden vanwege protesten tegen president Abdel Fatah al-Sisi. De demonstraties begonnen afgelopen vrijdag in Caïro.