Boekpresentatie en theatershow rond ‘De vergeten prinsessen van Thorn’

Print
Boekpresentatie en theatershow rond ‘De vergeten prinsessen van Thorn’

dr. Joost Welten tijdens archiefonderzoek Afbeelding: Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Het stift van Thorn is in de achttiende eeuw ‘the place to be’ voor de dochters van rijksvorsten en -graven. Het stadje van amper 1500 inwoners is destijds een trefpunt van de beau monde. Wie deze geschiedenis van Thorn wil beleven, is welkom bij de presentatie van het boek ‘De vergeten prinsessen van Thorn’ op zondag 20 oktober in het Weerter Munttheater. Tijdens een theatershow worden bezoekers ondergedompeld in de wereld van het Thornse hof in de achttiende eeuw. Aanvang 14.00 uur.

Auteur Joost Welten kon de hand leggen op een gigantische hoeveelheid nooit eerder geraadpleegde bronnen en geeft in ‘De vergeten prinsessen van Thorn’ een inkijk in de leefwereld van dit voormalige rijk der hoogadellijke vrouwen. De dames op worden gevolgd op hun reizen door Europa, tijdens jachtpartijen, maar ook wanneer ze vertwijfeld op zoek zijn naar geld om hun schulden te betalen.

De boekpresentatie en de bijbehorende theatershow vinden plaats met medewerking van klavecimbelspeler Korneel Bernolet en operazangeres Lieselot De Wilde. Dr. Timothy De Paepe en dr. Joost Welten presenteren hun digitale reconstructie van het paleis van de laatste vorstin-abdis in Thorn. Prof. dr. Jeroen Duindam, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Leiden, belicht de betekenis van het hof. Dorothée Wortelboer en haar dansgezelschap dansen enkele barokdansen, die in de achttiende eeuw ook in Thorn werden gedanst. De Argentijnse Elena Werner, ontwerpster van historische kostuums, heeft een robe gereconstrueerd, zoals de stiftdames uit Thorn die in het midden van de achttiende eeuw droegen. De jachthoornblazers van de Gezellen van St. Hubertus uit Wiemesmeer geven een demonstratie van ‘fanfares de circonstances’. Koningen en koninginnen van schutterijen uit het voormalige Land van Thorn tonen de grote zilveren plaat die ze 240 jaar geleden hebben ontvangen van de laatste vorstin-abdis van Thorn. Tot slot komen de erfprins en -prinses zu Salm Salm naar Weert om het eerste exemplaar van het boek in ontvangst te nemen. Prinsessen uit deze familie waren in de achttiende eeuw stiftdame in Thorn en deze vorstelijke familie stelde haar archief open voor Joost Welten.

Kaarten voor deze voorstelling zijn voor 15,00 euro online te bestellen of telefonisch via 0495-513575.

Het gebonden boek (520 pagina’s) is geïllustreerd met meer dan 150 afbeeldingen in kleur. Na afloop is het boek te koop tegen een gereduceerde prijs (€ 36) gesigneerd door de auteur. Vanaf 21 oktober is het te koop in de boekhandel (voor € 39,90). De presentatie komt tot stand door een samenwerkingsverband tussen De Aldenborgh Weert en het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →