Celstraf voor ‘aanslag’ met busje in Montfort

© ANP

De 43-jarige Arwin Z. uit Montfort moet twee jaar de cel in omdat hij met zijn busje heeft ingereden op zijn achterbuurman.

Paul Bots

De achterbuurman werd op 23 oktober 2017 door twee witte busjes achtervolgd. Uiteindelijk botste de man op de Montforterweg in Linne tegen een boom. Zowel hijzelf als zijn bijrijder raakte daarbij gewond. De twee busjes verdwenen spoorloos.

Thuis

Beide slachtoffers zeiden tegen de politie dat er waarschijnlijk in totaal zes mensen in de achtervolgende busjes zaten, maar dat ze alleen Z. herkenden. De politie heeft de andere inzittenden nooit kunnen achterhalen. Z. ontkende twee weken geleden tijdens de rechtszaak ten stelligste dat hij iets met de kwestie te maken had. Hij was op het moment van het ongeluk thuis bij zijn anderhalf jaar oude kind, zo hield hij vol. Zijn vriendin verklaarde onder ede dat ze vlak na het ongeluk thuis kwam en Z. daar aanwezig was. Het witte busje was die middag gestolen, beweert Z.

Betrouwbaar

De rechtbank vindt de verklaring van de twee slachtoffers betrouwbaar genoeg en stelt ook dat Z. na het ongeluk binnen vijf minuten - dus voordat zijn vrouw daar kwam - thuis kon zijn. Reden genoeg om de Montfortenaar wegens poging tot doodslag te veroordelen tot vier jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk. Dat is hoger dan de eis van justitie, die twee jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk eiste. Ook moet Z. een schadevergoeding aan de slachtoffers betalen.

De achtervolging was volgens advocaat Theo Linssen waarschijnlijk een wraakactie voor jarenlange sabotage van een lokale loonwerker. Boeren in de omgeving verdenken de twee slachtoffers van het ophangen van roestvrijstalen blokken in maïsvelden. De blokken vernielen de hakselaars. Volgens Linssen heeft Z. echter niets met die loonwerker of de wraakactie te maken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal