Baas Universiteit Maastricht wint titel ‘Topvrouw van het Jaar’

Print
Baas Universiteit Maastricht wint titel ‘Topvrouw van het Jaar’

Rianne Letschert, rector magnificus Universiteit Maastricht en Topvrouw van het Jaar 2019. Afbeelding: Harry Heuts Photography

Maastricht / Itteren -

Rianne Letschert, rector magnificus van de Universiteit Maastricht, is donderdagavond benoemd tot Topvrouw van het Jaar 2019. De titel werd dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. Het is de eerste keer dat de titel naar een universiteitsbestuurder gaat.

„Als Topvrouw van het Jaar wil ik graag dat het debat over werkende vrouwen verandert. Ik vind het storend dat er blijkbaar maar één manier is die goed is. Vrouwen die parttime werken worden weggezet als ‘balanstrutjes’: dat is zo denigrerend. Ik wil óók graag balans”, vertelt Rianne Letschert in een interview met De Limburger.

Lees ook: Rianne Letschert, Topvrouw van het Jaar 2019: ‘De toon van het debat over werkende vrouwen moet anders’

Ook wil Letschert er voor gaan zorgen dat minimaal 30 procent van het aantal hoogleraren aan de Universiteit Maastricht vrouw is. „Als over een jaar - aan het einde van mijn eerste termijn in september 2020 - de 30 procent niet bereikt is, ga ik op facultair niveau een quotum invoeren. Niet de meest ideale oplossing, maar ik vind echt dat er iets moet veranderen. Het duurt te lang.”

Dat ze werd verkozen tot Topvrouw had ze ‘totaal niet verwacht’, vertelt Letschert vlak nadat ze heeft gehoord dat zij het is geworden. „Ik had ook helemaal geen speech voorbereid. Ik ben er een beetje beduusd van.” Maar het komt goed, zegt ze direct er achteraan. „Ik laat het allemaal even goed bezinken en ga dan kijken welke activiteiten ik op kan gaan pakken.”

Letschert werd in 2016 benoemd tot rector magnificus aan de Universiteit Maastricht. Onlangs werd ze herbenoemd voor een tweede termijn van vier jaar. Voor die tijd was ze hoogleraar Victimologie aan de Universiteit van Tilburg en deed ze onderzoek naar mensenrechtenschendingen en genocide.

‘Lef en passie’

De jury noemt Letschert iemand met ‘lef en passie’. Ook maakt de rector volgens de jury ‘moeilijke onderwerpen bespreekbaar en durft ze zich kwetsbaar op te stellen in een wereld waarin dat niet de gewoonte was’. In het juryrapport wordt haar ‘unieke combinatie van authentiek leiderschap met academische diepgang’ geroemd. „Ze is hiermee een voorbeeld voor vrouwen en mannen en niet alleen in de wetenschappelijke wereld.”

Rolmodel

De Stichting Topvrouw van het Jaar wil met de jaarlijkse verkiezing vrouwelijk talent ‘de aandacht geven die het verdient’. Ook biedt de titel volgens de stichting ‘succesvolle vrouwen een platform om zichtbaar te zijn en als rolmodel te kunnen fungeren voor andere vrouwen’.

De prijs werd uitgereikt in Amsterdam door juryvoorzitter Jet Bussemaker, voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en tegenwoordig hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Letschert was een van de drie finalisten: Agnes Koops, lid van de raad van bestuur van PwC en Daphne Kluis, de directeur van commercial banking bij ABN Amro waren de twee andere kandidaten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen