‘We helpen ouders om alle ballen in de lucht te houden’

Print
‘We helpen ouders om alle ballen in de lucht te houden’

Coördinator Buurtgezinnen voor de gemeente Leudal Rianne Theunissen helpt ouders die het even niet meer trekken. Afbeelding: Buurtgezinnen

Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen -

Binnen een gezin kunnen problemen ontstaan waardoor het niet meer lukt om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Voor gezinnen met deze problematiek startte op 1 augustus in Leudal een nieuw project: Buurtgezinnen. Coördinator voor de gemeente Leudal Rianne Theunissen (31) vertelt er meer over.

Buurtgezinnen zorgt ervoor dat ouders weer op adem kunnen komen en kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen. Gezinnen die overbelast zijn -vraaggezinnen- worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven, de steungezinnen. Momenteel wordt door Rianne Theunissen in kaart gebracht hoeveel gezinnen behoefte hebben aan deze vorm van kleinschalige, vrijwillige zorg.

„Na een gesprek met een beleidsmedewerker van de gemeente Leudal is eerst geïnventariseerd welke voorzieningen er al in de gemeente zijn. Denk hierbij aan het consultatiebureau en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook vanuit deze instanties kan worden doorverwezen naar Buurtgezinnen. In feite werken we met Buurtgezinnen preventief, zodat problemen tijdig worden gesignaleerd en opgepakt en intensievere -en daardoor ook duurdere- reguliere jeugdzorg hopelijk niet nodig is. Het project bevindt zich in een opstartfase.”

Theunissen geeft aan dat de problematiek waar gezinnen mee te maken kunnen krijgen divers is. Ziekte, een overlijden binnen de familie, werkloosheid, of een scheiding kunnen ervoor zorgen dat ouders binnen een gezin ‘het even niet meer trekken’. Deze gezinnen worden na bemiddeling door Buurtgezinnen gekoppeld aan een stabiel gezin dat op vrijwillige basis tijdelijk steun verleent. „Op basis van wederkerigheid”, zegt Rianne Theunissen erbij. „Het zou mooi zijn als een steungezin er ook iets aan overhoudt, al is het maar een goed gevoel.”

Vraag- en steungezinnen uit Leudal kunnen zich aanmelden via de website en worden daarna doorverwezen naar Rianne. Daarop plant zij twee kennismakingsgesprekken met het vraag- en steungezin en wordt de hulpvraag in kaart gebracht. Wanneer er een ‘klik’ is tussen de twee gezinnen kan het steungezin worden ingezet. „Het gaat daarbij om eenvoudige zorgverlening. Van de kinderen naar de zwemles of voetbaltraining brengen, voor oppas spelen, af en toe als logeeradres fungeren, iets leuks doen met de kinderen, of een gezin dat het Nederlands niet helemaal machtig is helpen met de taal. Kleine dingen, zodat de ouders uit een vraaggezin even op adem kunnen komen en ontlast worden.”

Rianne Theunissen plaatst de problematiek in een groter kader. „Het is ook een teken van de tijd en een uitvloeisel van de individualisering. Tegenwoordig kan niet iedereen zonder meer terugvallen op familie of een netwerk. Vroeger was het bijna vanzelfsprekend dat je elkaar in een dorp hielp.” Het vraaggezin en het steungezin gaan volgens de filosofie van Buurtgezinnen in principe een langdurige relatie aan, zo lang als zij dit zelf willen. „Doel van het project is dat ouders in staat blijven om alle ballen in de lucht te houden en niet opbranden, om te voorkomen dat reguliere hulpverlening nodig is.”

De problematiek is haar niet geheel onbekend, als moeder in een gezin met vier kleine kinderen. „Met een jonge tweeling erbij die de nodige aandacht vraagt, zou ik zelf af en toe wel een helpende hand kunnen gebruiken”, vertelt Rianne Theunissen lachend. “Maar ook met ‘slechts’ één kind kan het voor komen dat het voor ouders even te zwaar wordt.”

Meer weten? Kijk op de website www.buurtgezinnen.nl voor meer informatie.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen