Natuurbegraven

Laatste rustplaats op Landgoed Mookerheide

Print
Laatste rustplaats op Landgoed Mookerheide

Natuurbegraven is ook mogelijk op Landgoed Mookerheide Afbeelding: Natuurbegraven Nederland

Molenhoek / Mook / Middelaar / Plasmolen / Groesbeek / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep / Nijmegen -

Steeds meer mensen kiezen voor een laatste rustplaats in de natuur. Ook in de Top van Limburg is natuurbegraven voortaan mogelijk. Door samenwerking tussen Natuurbegraven Nederland en Natuurmonumenten heeft Landgoed Mookerheide een natuurbegraafplaats. Zondag 6 oktober is de officiële opening met aansluitend open dag.

Het landgoed, met het in het oog springende witte jachtslot, grenzend aan de prachtige Mookerheide, kent een rijke geschiedenis. Veel mensen uit de streek voelen zich verbonden met het landgoed en de Mookerheide. Met de opening van de natuurbegraafplaats is er weer een stap gezet in het herstel en duurzaam behoud van het landgoed voor de toekomst. De historische kassen en nutstuinen zijn al eerder opgeknapt en in gebruik genomen. Ook de inrichting en toegankelijkheid van het landgoed is verbeterd. De oprijlaan is hersteld en natuurwaarden van de bossen rondom het jachtslot worden beter doordat ze meer ruimte bieden aan flora en fauna.

Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: ,,Begraven worden in de natuur, is voor steeds meer mensen een grote wens. Op een plek waar ze zich mee verbonden voelen. We zijn er dan ook trots op dat we deze mogelijkheid vanaf oktober op Landgoed Mookerheide kunnen bieden.”

Een natuurbegraafplaats is een natuurgebied met een bijzondere mogelijkheid: mensen kunnen er een eeuwigdurende laatste rustplaats vastleggen. Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland werken samen aan het verbeteren van de natuurkwaliteit van het gebied. Het belang van de natuur staat voorop, ook op de natuurbegraafplaats. Met het kiezen van een plek dragen mensen bij aan duurzaam behoud en verbetering van de natuurkwaliteit van het gebied. Een boomschijf met persoonlijke inscriptie markeert de plek, die uiteindelijk opgaat in de natuur. Het landgoed blijft te allen tijde voor iedereen toegankelijk.

Als betrokkene zegt Irene Dankelman: ,,Als ik langs het jachtslot rijd, komt de herinnering aan mijn familie naar boven. We vierden er vooral in de laatste fase van het leven van mijn ouders familiefeestjes, bijvoorbeeld hun vijftigjarige bruiloft. We waren er samen. Ik ben als klein meisje naar deze omgeving verhuisd en heb voor mijn werk de hele wereld over gezworven. Maar dit is mijn thuis, mijn grond.”

Op zondag 6 oktober wordt natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide officieel geopend. Belangstellenden zijn tussen 11.00 en 16.00 uur welkom. Er is een wandeling uitgezet en er zijn rondleidingen. Zie ook www.mookerheide.nl.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen