Marianne Thieme verlaat Tweede Kamer

Print
Marianne Thieme verlaat Tweede Kamer

Marianne Thieme. Afbeelding: ANP

Marianne Thieme verlaat per 8 oktober de Tweede Kamer. Dat maakte zij zondag bekend tijdens een partijbijeenkomst van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer.

De reden voor haar vertrek is onduidelijk. Thieme (47) zat dertien jaar in het parlement. De nummer twee van de partij, Esther Ouwehand, neemt het roer over.

Onverwacht

Het nieuws van het vertrek van Thieme komt onverwacht. ,,Afgelopen mei, na de 24e succesvolle verkiezing sinds onze oprichting, heb ik besloten dat het een goed moment is om het stokje over te dragen zodat er de komende anderhalf jaar, tot de volgende verkiezingen, kan worden gewerkt aan mijn opvolging’’, liet Thieme weten.

Ze deed dat zondagmiddag tijdens een ledendag van de Partij voor de Dieren die werd gehouden in de Tweede Kamer. ,,Denk niet dat ik wegga’’, zei ze ook. ,,Weet dat ik me voluit voor onze gezamenlijke idealen zal blijven inzetten, zij het buiten het parlement. De beweging die ik in 2002 met een klein groepje mensen ben begonnen, is er niet een waarmee je zou kunnen of willen stoppen. Na zeventien jaar politiek leiderschap zal ik me binnen onze partij graag op een andere manier blijven inzetten.’’

Ouwehand

Thieme was een van de oprichters van de Partij voor de Dieren. Ze kwam bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2006 voor het eerst in het parlement, met twee zetels. Nu heeft de partij vier zetels. De partij had vijf zetels, tot het vertrek van Femke Merel van Kooten. Dat Kamerlid stapte afgelopen zomer op bij de Partij voor de Dieren, omdat zij botste met Thieme en zich niet langer kon vinden in de partijkoers.

Esther Ouwehand, al jaren de nummer twee van de partij, neemt het leiderschap van Thieme over. Waarom Thieme heeft besloten niet langer partijleider te zijn, is onduidelijk. In een persbericht kondigt de partij aan dat komende week een afscheidsinterview met Thieme verschijnt in de Groene Amsterdammer. Haar laatste dag in de Tweede Kamer is dinsdag 8 oktober.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu