Mogelijk twee doden bij protestbranden in migrantenkamp op Lesbos

Print
Mogelijk twee doden bij protestbranden in migrantenkamp op Lesbos

Migranten proberen te ontkomen aan rellen in het kamp Moria. Afbeelding: AFP

Bij branden in het grote migrantenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos zijn zondag mogelijk twee doden gevallen. Er zouden zeven of acht containers in brand zijn gevlogen, die in het kamp vaak worden gebruikt als onderkomen voor migranten.

Persbureau AP stelt dat migranten zelf branden hebben gesticht, binnen en buiten het kamp. Ze protesteren daarmee tegen de slechte omstandigheden in Moria. De demonstrerende migranten eisen dat ze worden overgebracht naar het Griekse vasteland.

Lokale autoriteiten stellen dat er mogelijk twee doden zijn gevallen, maar daarvan is nog geen officiële bevestiging.

Verschillende Griekse media melden dat er een evacuatie op touw is gezet toen er na de brand relletjes ontstonden in het kamp. De politie gebruikte traangas om de migranten uit elkaar te houden.

Overbevolkt

Het is algemeen bekend dat kamp Moria ernstig overbevolkt is. Het biedt plaats aan 3000 migranten, maar inmiddels verblijven er al 13.000. Veel van hen wonen in tenten van de Verenigde Naties (VN) of in de containers die zondag in brand vlogen.

Griekenland heeft inmiddels al 70.000 migranten opgenomen. Het gaat vaak om Syrische mensen, die hun thuisland zijn ontvlucht vanwege de burgeroorlog. Ze maken vaak de oversteek naar Europa vanuit Turkije.