Waarschuwing voor fokkers kortsnuitige katten

Print
Waarschuwing voor fokkers kortsnuitige katten

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Twee fokkers van kortsnuitige katten, zogenoemde ‘Peke Face Perzen’, hebben niet voorkomen dat schadelijke kenmerken zijn doorgegeven aan gefokte dieren. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nadat ze controles had uitgevoerd.

De twee fokkers zijn schriftelijk gewaarschuwd. Om overtredingen in de toekomst te voorkomen moeten ze hun fokbeleid aanpassen.

Bij de twee is vastgesteld dat de gebruikte fokdieren kortsnuitig zijn en uiterlijke kenmerken hebben die het welzijn en de gezondheid van de dieren niet ten goede komt.

Historisch was de Perzische kat een zwaargebouwde, stevige kat met een rond gezicht en grote ogen. Sinds het midden van de vorige eeuw werden Perzen met steeds kortere neuzen gefokt. Er is een tweedeling gekomen tussen de traditionele Perzische kat met de (iets) langere neus en de kortschedelige kat.

Kortschedelige katten kunnen aandoeningen hebben die het welzijn aantasten, zoals moeilijk ademen, eetproblemen en tandaandoeningen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen