Project Stolpersteine ook in Venray en Oirlo

Kunstenaar Gunter Demnig met een ‘Stolperstein’ uit zijn project. © Gemeente Venray

Duits beeldend kunstenaar Gunter Demnig legt op 8 oktober de eerste ‘Stolpersteine’ in de gemeente Venray. Twee zogenoemde ‘struikelstenen’ worden gelegd in Venray en acht stuks in Oirlo.

Redactie

Met een eerbetoon en de plaatsing van de twee stenen om 14.00 uur aan de Hoofdstraat 36 in Oirlo wordt het project in de gemeente verwelkomd. Er worden ook stenen gelegd op de Stationsweg in Venray en op de Boddenbroek in Oirlo. ‘Stolpersteine’ is een project van Demnig (71) die in heel Europa duizenden van deze stenen heeft gelegd ter herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust. De steentjes worden gelegd voor de huizen waar Joodse slachtoffers ondergedoken waren en van waaruit ze zijn gedeporteerd naar de concentratiekampen. Op de steen staat de naam van het slachtoffer, het geboortejaar, locatie en jaartal van deportatie en overlijden. Het initiatief voor het plaatsen van de struikelstenen is genomen door Stuurgroep Liberationroute Weeze-Venray in samenwerking met de Stichting Ald Oeldere. André Poels is kartrekker en organisator van dit project in het kader van 75 jaar vrijheid Venray.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal