Cel voor aanrijden Belgische agent na inbraak

Print
Cel voor aanrijden Belgische agent na inbraak

Afbeelding: HBvL

Een 21-jarige Nederlander kreeg maandag voor de Tongerse rechtbank een celstraf van vijftien maanden opgelegd, omdat hij een dollemansrit veroorzaakte toen hij na een inbraak in Maasmechelen met zijn auto op de vlucht sloeg.

Tijdens de achtervolging probeerde hij een agent van de weg te rijden. Uiteindelijk kon hij na zestig kilometer in Nederland gestopt worden.

Op 19 januari werd de politie opgetrommeld bij een woning in Maasmechelen, omdat de dochter des huizes twee inbrekers had betrapt in de woning. Het meisje sloot zich op in de slaapkamer in afwachting van de agenten.

Toen de politie arriveerde, sprong een verdachte Volkswagen Golf met Nederlands kenteken de agenten meteen in het oog. „De agenten stapten uit met getrokken wapens en zagen een persoon in de auto zitten. Plots probeerde die man op de vlucht te slaan”, schetste de aanklager begin deze maand de situatie tijdens de behandeling van de zaak voor de Tongerse rechtbank.

Juwelen

De twintiger reed met volle vaart vooruit en probeerde zo een agent aan te rijden. „De politieman was genoodzaakt om enkele kogels af te vuren. Hij schoot drie keer op de wagen, maar de inbreker kon ontkomen.” Een tweede politieploeg zette de achtervolging in en probeerde de Nederlander meermaals te stoppen.

Ook tijdens de vlucht wilde hij het politievoertuig meermaals rammen. In Nederland kon hij uiteindelijk gestopt worden. Ondertussen wisten zijn kompanen met een buit aan juwelen en geld ter waarde van 2300 euro aan de haal te gaan. De twee inbrekers werden nooit gepakt.

Passagierszetel

Begin deze maand stond de jonge man terecht voor de inbraak en voor het inrijden op een agent. Toch ontkende hij met klem dat hij achter het stuur zat toen de wagen de agent op een haar na van de weg probeerde te maaien. „Dat was mijn vriend. Ik zat gebukt op de passagiersstoel. Iets verderop is hij gestopt, omdat hij niet geloofde dat we op die manier konden vluchten. Hij is dan gaan lopen en ik ben verder gereden.” Op die manier probeerde de man te ontkomen aan een celstraf.

Dienstwapen

De advocaat van de agenten was echter overtuigd van de man zijn schuld. „Er zat maar één persoon in de auto. Hij heeft op mijn cliënt proberen in te rijden. Die agent heeft de dood in de ogen gekeken en daarom moest hij gebruikmaken van zijn dienstwapen. Dat doet een politieman enkel als hij in een levensbedreigende situatie verkeert.”

Ook de rechter gelooft niks van de uitleg van de Nederlander en veroordeelde hem maandagochtend tot een celstraf van vijftien maanden. Twee betrokken agenten krijgen elk een schadevergoeding van 250 euro.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen