VCA-diploma en een betaalde baan voor statushouders

Print
VCA-diploma en een betaalde baan voor statushouders

De zeven statushouders die het VCA-diploma hebben gehaald samen met de wethouders Kim Schmitz en Felix van Ballegooij en initiatiefneemster Hanan Chihi van het Werkgeversservicepunt. Afbeelding: Ermindo Armino

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Voor het eerst in Zuid-Limburg hebben statushouders, na een cursus in het Arabisch, het VCA-diploma behaald. Van de zeven geslaagde cursisten hebben er inmiddels zes een baan.

Ondanks dat de statushouders een inburgeringscursus achter de rug hebben en de Nederlandse taal redelijk beheersen is gebleken dat ze het soms moeilijk vinden om een cursus in het Nederlands te volgen. Daardoor is de kans aanzienlijk kleiner dat ze een diploma of een certificaat halen, terwijl zo’n certificaat juist wel hun kansen op werk vergroot. Daarom is er voor gekozen om de cursus in het Arabisch te geven om de kans op succes te vergroten. ,,En dat is gebleken,” zegt wethouder Kim Schmitz (Minderhedenbeleid) verheugd. ,,Met name de Arabische leerstof zorgt voor zelfvertrouwen.” Toch werd er tijdens de opleiding ook aandacht besteed aan het Nederlands want dat is de taal die op de werkvloer gebruikt wordt.

Voor wethouder Felix van Ballegooij (Sociale Zaken) staat vast dat deze aanpak navolging verdient. ,,Statushouders staan nog te vaak onnodig aan de kant. Met deze startkwalificatie neemt de kans op werk zichtbaar toe en kunnen onze nieuwe inwoners volwaardig meedoen in onze samenleving. Dit college maakt duidelijk de keuze voor het bieden van kansen aan kwetsbare groepen en dat werpt zijn vruchten af. Ik word erg blij van dit resultaat.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →