Week 4 van de Limburgse bevrijding: Kerkrade bevrijd, maar nog gevaarlijk en rantsoenen door voedseltekorten

In de week van 4 tot 10 oktober 1944 verlaten de laatste troepen Kerkrade. In het bevrijde deel van de provincie wordt het normale leven langzaam weer opgepakt, maar door voedseltekorten moet er streng gerantsoeneerd worden.

onze verslaggevers

Bevrijd deze week

5 oktober: Kerkrade (23 oktober vrijgegeven)

© De Limburger

Doden door landmijnen in bevrijd Kerkrade

KERKRADE, donderdag 5 oktober. In de nacht verlaten de laatste Duitse troepen Kerkrade. De Slag om Aken is ingezet en de vrees ontstaat afgesneden te worden. Amerikaanse soldaten trekken voorzichtig Kerkrade binnen. Landmijnen, die onder meer op de Wijngracht zijn gelegd, eisen desondanks meerdere levens. De geëvacueerde bevolking kan voorlopig niet terug naar de verwoeste mijnstad. Dat is namelijk te gevaarlijk met het front op vier kilometer afstand.

Lees hier alle verhalen in onze serie over 75 jaar bevrijding.

Regering roept burgers op hun mond te houden

MAASTRICHT, woensdag 4 oktober. Het blad De Wacht roept de Limburgers in een Regeringsmededeling op voorzichtig te zijn met gevoelige informatie. ‘Het is de Regering gebleken dat in bevrijd Nederlands gebied te veel en te openlijk over geheime en ondergrondse acties gesproken wordt. Ze waarschuwt hiertegen met klem, daar zich Duitse verklikkers achterhouden, die van Uw mededelingen misbruik maken in nog bezet gebied. ZWIJGT DUS TOT HEEL NEDERLAND BEVRIJD IS!!!

Tekort aan voedsel noopt tot forse rantsoenering

Maastricht, zaterdag 7 oktober. Ondernemers in Limburg starten weer op. In het katholieke blad Veritas wordt uit een bedrijfsadvertentie duidelijk hoe groot de feeststemming is. ‘De Amerikanen zijn gekomen en laten bij Beekman hun pakjes stomen.’ Tegelijkertijd verslechtert de voedselsituatie en gaan rantsoenen fors omlaag. Een groot tekort aan vlees, boter, vet, suiker en kruidenierswaren zorgt ervoor dat rantsoenen zelfs lager zijn dan voor de bevrijding.

Lees ook: Week 3 van de Limburgse bevrijding: Haven Maasbracht wordt scheepskerkhof en bommen op Rimburgerbos

Luister ook naar de tweede podcast in de serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Annelise Hoffman uit Valkenburg aan de Geul (78), die ondanks haar zeer jonge leeftijd nog heldere herinneringen heeft aan de bevrijding. Luister hier de andere podcasts in deze serie.