Noord-Korea doet rakettest, mogelijk vanaf onderzeeër

Print
Noord-Korea doet rakettest, mogelijk vanaf onderzeeër

Mensen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad kijken naar een tv-programma dat bericht over de raketlancering van Noord-Korea. Afbeelding: Getty Images

Het regime in Pyongyang heeft woensdagochtend vroeg een rakettest uitgevoerd, slechts uren nadat het bekendmaakte weer in gesprek te willen met de VS. Zuid-Koreaanse strijdkrachten melden dat de raket, die is beland in Japanse wateren, mogelijk gelanceerd is vanaf een onderzeeër.

Het leger van Zuid-Korea zegt zeker één raket te hebben gedetecteerd die ongeveer 450 kilometer ver vloog en een hoogte bereikte van 910 kilometer. Het gaat waarschijnlijk om een ballistische raket van het type Pukguksong. Noord-Korea heeft dit type raket eerder getest, waarvan bekend is dat ze door onderzeeërs kunnen worden afgevuurd.

Lees ook: Noord-Korea lanceert opnieuw twee raketten

De Japanse premier Shinzo Abe sprak van twee ballistische raketten die Noord-Korea vandaag heeft gelanceerd. Ten minste één raket landde in Japanse wateren, maar heeft voor zover bekend geen schade veroorzaakt.

Dinsdag bevestigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een bericht dat vertegenwoordigers van de Verenigde Staten en Noord-Korea van plan zijn om elkaar in de komende week te ontmoeten. De ontmoeting is ter voorbereiding op een eventuele hervatting van de nucleaire besprekingen. Acht maanden geleden liepen de gesprekken tussen de landen vast na de mislukte top in de Vietnamese hoofdstad Hanoi.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →