Minister deelt tik uit aan provincie Limburg over bijklussers

Print
Minister deelt tik uit aan provincie Limburg over bijklussers

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken. Afbeelding: ANP

De provincie Limburg gunt oud-bestuurders en voormalige politici opdrachten zonder te kijken of het beter of goedkoper kan. De provincie zou juist in deze gevallen meer offertes moeten vragen om elke (schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen.

Dat is goed voor het vertrouwen van burgers in het openbaar bestuur, meent minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

De bewindsvrouw verwacht dit van Limburg nadat zij Commissaris van de Koning Theo Bovens om opheldering had gevraagd. Zij deed dit na onderzoek en publicaties van De Limburger en NRC, dat Limburg absolute koploper is in het verstrekken van betaalde klussen aan oud-politici.

Lees ook: De klusjesmannen van het gouvernement

Het bestuur van de provincie, het college van gedeputeerde staten (GS), blijkt voor oud-bestuurders regelmatig uitzonderingen te maken op de regels over aanbestedingen. Het college heeft deze bevoegdheid.

Er zijn geen regels geschonden. Maar juist bij de opdrachtverlening aan dergelijke personen zou zoveel mogelijk uit moeten worden gegaan van het vragen van meerdere offertes, vindt de minister. Als GS dan toch een uitzondering willen maken, dan zouden de afwegingen extra goed onderbouwd en volstrekt helder moeten zijn.

Reactie vanuit Limburg

In een reactie laten Gedeputeerde Staten van Limburg weten dat zij hun beleid hebben aangepast, waardoor het transparanter is geworden. Daarbij merkt het college op ook voordelen te zien in het geven van opdrachten aan oud-bestuurders omdat daardoor de wachtgelduitkeringen waar ze recht op hebben, kunnen worden beperkt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen